Pater Frans moedigste mens van 2014

Frans van der Lugt wilde de achtergebleven christenen in Syrië niet in de steek laten

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse artsen in de ebola-gebieden in West-Afrika en de vermoorde pater Frans van der Lugt waren de moedigste mensen van 2014. Dat vinden de kijkers van actualiteitenprogramma EenVandaag. Bij de verkiezing van het programma wonnen de hulpverleners in de categorie Binnenland. De pater kreeg de meeste stemmen in de categorie Buitenland. Bijna 22.000 mensen brachten een stem uit.

EenVandaag maakte de winnaars woensdag op oudejaarsdag bekend. De ebola-artsen ,,zetten hun leven op het spel om geheel belangeloos anderen te helpen'', verklaarde het actualiteitenprogramma. Pater Frans van der Lugt woonde tientallen jaren lang in Syrië, de laatste jaren in de stad Homs. Tijdens de gevechten om die stad weigerde hij te vertrekken. Hij wilde de achtergebleven christenen niet in de steek laten. In april werd hij vermoord.

Op de tweede plaats in 'Binnenland' eindigde de 14-jarige Gita Wiegel uit Wierden. Zij verloor haar moeder bij de ramp met vlucht MH17 en sprak bij de nationale herdenking. Daarna eindigde Ben Oude Nijhuis, die in november aandacht vroeg voor de misstanden in een Haags verpleeghuis. Hij deed dat met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Een dag later ging Oude Nijhuis daarover bij Pauw in debat met de staatssecretaris. Ongeveer twee weken na de uitzending overleed Oude Nijhuis.

In het buitenland kreeg ook het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai veel stemmen. Zij werd een paar jaar geleden door de Taliban in haar hoofd geschoten omdat ze zich inzet voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar won ze de Nobelprijs voor de Vrede. De 23-jarige Turks-Duitse studente Kugce Albayrak was derde. Ze werd doodgeslagen toen ze twee meisjes die werden lastiggevallen te hulp schoot.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons