pastor Ryan Bell wordt atheïst

“Ik zal twaalf maanden leven alsof er geen God is”

in Christelijk Nieuws

Voormalig voorganger en spreker Ryan Bell is atheïst geworden. De Amerikaanse pastor besloot een jaar geleden zijn leven als pastor opzij te zetten en een jaar lang te leven zonder God. Tijdens dit jaar stond de vraag: ‘Welk verschil maakt God’, centraal. Nu dat jaar is beëindigd , is Bell tot de conclusie gekomen dat God niet bestaat.

Ryan Bell is 19 jaar lang voorganger geweest, momenteel was hij voorganger in de Hollywood Adventist Church in California. In januari 2014 besloot hij een jaar lang te leven als atheïst. “Ik zal twaalf maanden leven alsof er geen God is.” Zijn zoektocht kreeg de naam: “Een jaar zonder God.” Inmiddels is Bell tot de conclusie gekomen dat er voor hem geen God meer bestaat. De redenen hiervoor noemt hij in zijn blog

  1. “Ik ben christelijk opgevoed. Daarom heb ik van mijn familie altijd de uitvindingen van de wetenschap moeten ontkennen. Dit heeft mijn geloof en mijn streven naar waarheid beperkt. Ik voel me veel zekerder als ik de vragen over het leven overlaat aan de wetenschap.”
  2. “De vele spirituele en religieuze stromingen en geloven hebben mij ervan overtuigd dat God de mensheid niet heeft geschapen. De mensheid heeft God geschapen.”
  3. “Je hebt heel veel verschillende religieuze stromingen, die allemaal een God hebben. Welke God is dan de juiste? Ik ben gelovig opgevoed omdat ik in de 20e eeuw in de VS ben geboren. Als ik in Saoudi Arabië was geboren, zou ik moslim geweest zijn. Als dat India was geweest, was ik Hindoeïstisch. Ik ben me gaan realiseren dat we niet allemaal de waarheid spreken. Waarom is het christendom dan waar en zijn de andere geloven niet waar?”
  4. “De meest overtuigende reden is voor mij op het gebied van psychologie. Omdat we angst hebben voor de dood creëren we verhalen zodat we niet echt hoeven te sterven maar door kunnen leven.”

Teleurgestelde Amerikanen
Met deze woorden heeft Ryan Bell veel christelijke Amerikanen teleurgesteld.“Dit is niet meer dan rebels ten koste van veel anderen. Het is egoïstisch en onverantwoordelijk, ongeacht zijn persoonlijke strijd. Je hebt het christelijk geloof nodig om te aanbidden.” Dit is één van de reacties die voorkomt naar aanleiding van het bericht. 

Tehuis voor daklozen
Nu Bell geen voorganger meer is, werkt hij bij People Assisting The Homeless (PATH). Dit meldt het Nederlands Dagblad. Dit is een organisatie die zich inzet voor daklozen. Bell zegt namelijk als persoon niets veranderd te zijn. “Ik geef nog steeds om gerechtigheid en gelijkheid. Ik wil dat kansen gelijk verdeeld worden in onze maatschappij.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons