Nieuwjaarsmis Vaticaan: 'Niet langer slaven, alleen broeders en zusters'

"Het is een door God gegeven recht om vrij te zijn", aldus Paus Franciscus

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft in zijn nieuwjaarsmis alle mensen op de wereld opgeroepen de strijd tegen slavernij en mensenhandel op te voeren. Het is ieders door God gegeven recht om vrij te zijn, aldus de kerkvorst.

Nieuwjaarsdag is traditioneel de dag van de vrede in de katholieke kerk en het thema dit jaar was: 'Niet langer slaven, alleen broeders en zusters'. Franciscus zette de moderne slavernij al eerder op de kaart. Vorige maand nog riep hij mensen in de hele wereld op geen laag geprijsde artikelen aan te schaffen die door slaven gemaakt zouden kunnen zijn.

In zijn nieuwjaarstoespraak na de mis riep hij zijn toehoorders op te streven naar ,,vrede in het hart, vrede in de familie, vrede onder de naties''. ,,Vrede is altijd mogelijk maar we moeten ernaar zoeken. Laat ons bidden voor vrede.''

Paus Franciscus heeft woensdag, ter gelegenheid van de jaarwisseling, opgeroepen tot meer solidariteit. Christenen moeten de armen beschermen, zo zei het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan: ,,Wij moeten de zwakkeren dienen, niet ons door hen laten bedienen.'' Franciscus hekelde de uitbuiting van mensen in nood. Christenen moeten een ,,grote en dagelijkse inspanning'' leveren om christelijke waarden als solidariteit met de armen te dienen, aldus de kerkvorst.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons