Nieuwjaarsgedachte ds. Arie van der Veer

"Blijf niet in de zoutpot, laat je uitstrooien!"

in Christelijk Nieuws

"Ik zou niet weten waarom 2015 een belangrijker jaar zou worden dan 2014," reageert ds. Arie van der Veer op de vraag of 2015 een bijzonder jaar wordt. "Elke jaar is voor mij even belangrijk. Soms heb je wel een extra spannend jaar."

"Ik vind het spannend als bijvoorbeeld een synode van een kerkverband samenkomt. In mijn kerken speelt nog altijd het vraagstuk van homoseksualiteit. Onze gemeente neemt daarin een ander standpunt in dan de meerderheid van de kerken.

Onze missie in Zwolle is: ‘Hart voor de stad’. We willen graag op de samenleving gericht zijn. In de wijk Holtenbroek hebben we een grote kerk aangekocht. De kerk was in die wijk bezig te verdwijnen. We willen proberen vanuit dat kerkgebouw opnieuw bruggen te slaan.

"Wat wij doen, doen meer kerken in Nederland. Ik hoop dat in 2015 de initiatieven in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam op vele plaatsen navolging krijgen. Laat de kerk van Nederland opnieuw beginnen."

Mijn wens

"We hebben in Nederland gemeenten nodig die opníeuw durven te beginnen.

Onze gemeente behoort bijvoorbeeld niet tot die kerken die alsmaar kleiner worden. Integendeel. Het vergaat ons als meerdere evangelische gemeenten: ze worden alsmaar groter en ‘we hebben het heel fijn met elkaar’.
Maar de kerk van Nederland groeit niet.

Wat plaats vindt is een soort kerkelijke ruilverkaveling. In Zwolle hebben we een aantal megagemeenten. Maar vraag niet hoe het gaat met de andere kerken in Zwolle en daarbuiten. En het zijn echt niet altijd de randleden die verkassen…

Mijn verlangen is dat we als gelovigen hart voor de stad ontwikkelen, hart voor Nederland. Dat schreeuwt om nieuwe initiatieven en wellicht ook andere kerkvormen. Het is voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat de Bijbel wel zegt dat een weinig ‘zuurdesem’ (gist) het  hele deeg doet rijzen, maar dat de christenen in Nederland blijkbaar niet in staat zijn de secularisatie te stuiten.

Het zout der aarde zijn vraagt om de bereidheid om je te laten uitstrooien en niet in de zoutpot te blijven."

Ds. Arie van der Veer

*

Ds. Arie van der Veer presenteert mede het EO-programma 'De Kapel'. Hij geniet grote bekendheid als oud-voorzitter van de EO. Arie van der Veer is geliefd en bekend geworden als presentator van de Nederland Zingt-dag en het televisieprogramma 'Nederland Zingt op Zondag'. Hierin werden geestelijke liederen ten gehore gebracht, ontving Arie een gast en sloot hij af met een meditatie.

De afgelopen jaren zijn er ook verschillende boeken van hem uitgegeven zoals 'Ik leg mijn leven voor U', 'Over leven in de woestijn' en 'Onderweg'. 'Dit is de dag', een dagboek voor jong en oud, schreef hij samen met zijn dochter Ellen Laninga. Ds. Arie van der Veer is getrouwd met Ees en samen hebben ze kinderen en kleinkinderen.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons