Mummiemasker onthult oudste evangelie

Hoe vroeger de tekst, hoe meer we ontdekken over de oorspronkelijke versie

in Geloven

De Canadese nieuwtestamenticus Craig Evans en zijn collega’s zijn op een papyrusfragment gestuit dat wel eens heel bijzonder kan zijn. De evangelietekst is namelijk vóór het jaar 90 geschreven, alle andere gevonden evangeliën stammen nog uit de tweede eeuw.

Het oude fragment van het Marcusevangelie kan interessante informatie opleveren over het denken van vroege christenen. Hoe vroeger de tekst, hoe meer we ontdekken over de oorspronkelijke versie. Voor Bijbelwetenschappers was Marcus al een soort oerevangelie; zowel het Matteüs- en het Lukasevangelie zijn erop gebaseerd.  
 
Christenen dwarszitten
Het papyrusfragment was bijna 2000 jaar lang onderdeel van een mummie masker van ‘papyrus maché, het materiaal waarvan minder bedeelden hun masker maakten. Farao’s en andere rijke Egyptenaren lieten hun maskers maken van goud of gekerfd hout.
 
Onderzoeker Evans vermoedt dat de Bijbelteksten bewust in de maskers verwerkt zijn. Papyrus was duur en daarom was het verstandig om te recyclen, maar het gebruik van een heilige tekst als inpakpapier was waarschijnlijk ook een manier om christenen dwars te zitten.
 
Datering
De leeftijd van oude documenten wordt bepaald door koolstofdatering, een scheidkundige analyse. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar komt nu al gedeeltelijk naar buiten, omdat één van de onderzoekers zijn mond voorbij heeft gepraat. Later dit jaar maakt Evans het fragment en andere informatie bekend. Argwanende collega-wetenschappers staan klaar om het papyrusfragment kritisch te bekijken. Als de tekst toch uit de tweede eeuw stamt, is het slechts één van de vroege Bijbelteksten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons