Metterdaad in actie voor een opvanghuis in Bolivia

Kinderen op straat belanden in een harde wereld vol geweld

in Mediatips

Anne-Mar is in Cochabamba. Ze bezoekt een opvanghuis voor vrouwen die te maken hebben met geweld of seksueel misbruik.

Anne-Mar : "Om mij heen lopen vrouwen met prachtig gekleurde doeken op hun rug. Hun lange zwarte vlechten bungelen er vrolijk langs. Fel beschilderde bussen rijden toeterend langs. Ik ben in Cochabamba, een grote stad in Bolivia. Maar alle vrolijkheid blijkt schijn. Gonzalo van de organisatie Mosoj Yan (Nieuwe Weg) een partner van Tear vertelt me dat meer dan 70% van de vrouwen hier te maken krijgt met geweld of seksueel misbruik. In het opvanghuis waar ik langs ga hebben alle meisjes zo’n triest verhaal."

Zo ook Justina. Ze werd verkracht en het kleine meisje op haar arm is het gevolg daarvan. De kinderbescherming bracht Justina hier, totaal in de war en in zichzelf gekeerd. Nu gaat het beter en laat ze me haar kamer zien. In het bedje van haar dochtertje liggen knuffels en de kamer heeft heldere kleuren.

Justina:"‘Ik ben zo blij hier, ze zorgen goed voor mij en mijn kindje. En ik wil naar school om banketbakker te worden.”

En daar helpt Tear bij: Justina en de andere meisjes krijgen psychologische begeleiding om trauma’s te verwerken en hulp om een toekomst op te bouwen. 

Uitzending Metterdaad: Zondag 25 januari om 10:05 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons