Liefde voor daders van #CharlieHebdo

Blog van Suzanne Smallenbroek over omgaan met angst

in Geloven

Hoe zou Jezus reageren op de terreurdaad in Parijs? En wat is zijn advies als we bang worden van de terreurdreiging die nu boven Europa hangt?

We hebben een onrustig jaar achter ons gelaten, in de hoop dat het in 2015 ‘rustiger’ zou worden. Toch werd Europa gister opgeschud door het vreselijke nieuws dat er twaalf mensen om zijn gekomen door een aanslag. Een vooropgezet plan, een gericht doel tot een gruwelijke daad.

Vragen
Om me heen hoor ik mensen die angst ervaren. ‘Parijs, daar ben ik afgelopen zomer nog op vakantie geweest, het komt nu wel erg dichtbij’ hoor ik mensen zeggen. Er worden veel vragen gesteld: Kan dit ook in Nederland gebeuren? Moet ik bang zijn dat er binnenkort ook gewapende mannen met een Kalashnikov onze kerk binnenvallen? Heeft Charlie Hebdo dit toch een beetje aan zichzelf te danken? Wat vinden wij er als gelovigen van als we tot op ons bot in onze diepste overtuiging gekwetst worden? Hebben wij als christenen ook boter op ons hoofd?

Liefhebben
Iedereen heeft een verschillende mening of een ander gevoel bij deze gebeurtenis. De een is boos en vindt het onrechtvaardig. Een ander is verontwaardigd over de schending van de vrijheid van meningsuiting.  Weer een ander probeert een nuance te vinden. We hebben allemaal zo onze eigen gedachten. We kunnen hier samen over discussiëren, ontdekken wat de ‘juiste’ gedachtegang is. Maar is het niet vooral van belang dat we blijven liefhebben? Al gaat dat tegen ons gevoel in?

Angst
De angst voor een aanslag is in mijn ogen echt legitiem. Er is veel oorlog in de wereld en voor ons gevoel komt het steeds dichterbij. Wel is er een belangrijke vraag die je aan jezelf zou kunnen stellen: in hoeverre laat ik mij belemmeren door deze angst? En wat zegt God over deze angst?

Hel
Op twitter en facebook zie ik verschillende reacties voorbij komen. Mensen die de daders ‘de brandende hel toewensen’. Daar schrok ik van. Ik ben absoluut van mening dat het gedrag van deze daders niet goed te praten is. Maar wie zijn wij om deze mannen dit toe te wensen?
Het verhaal van Jezus in Lucas 23 blijft in mijn ogen erg leerzaam. Hij hing onschuldig aan een kruis met twee moordenaars naast zich. Tegen de ene moordenaar zei hij: ‘Luister goed naar mijn woorden: Vandaag nog zul jij bij mij in de hemel zijn.’ (bijbel in gewone taal). En even later vraagt Hij aan de Vader om degenen die het geweld tegen Hem zelf gepleegd hebben, te vergeven. “Want ze weten niet wat ze doen.”

Accepteer  je angst. Maar probeer ook door Jezus’ ogen naar deze daders te kijken. Een arm om de verdrietigen heen te slaan en met opgeheven hoofd liefde te blijven uitdelen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons