Kerken in brand bij gewelddadig protest Niger

Tweede dag met protesten in Niger tegen nieuwe Charlie Hebdo

in Christelijk Nieuws

In de hoofdstad Niamey van Niger zijn bij rellen zaterdag zeker zeven kerken in brand gestoken. Minstens vijf mensen kwamen om het leven. De politie heeft twee verbrande lichamen gevonden in kerken.

Het is de tweede achtereenvolgende dag dat er protesten zijn in Niger tegen de jongste uitgave van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Het dodental van de betogingen staat op tien.

De politie probeerde met traangas de groep uiteen te drijven die voor de belangrijkste moskee van de stad protesteerde. Aanleiding voor het protest was de voorpagina van de nieuwste editie van Charlie Hebdo, waarop een huilende Mohammed is te zien. De betogers vinden dat aanstootgevend.

Meer rellen
Behalve in Niamey, waar tevens winkels werden geplunderd en een politiebureau werd aangevallen, zijn ook in andere steden kerken in brand gestoken en geplunderd. Betogers gooiden met brandbommen en wierpen blokkades op tegen de politie. Zeker twee politievoertuigen zijn in vlammen opgegaan.

In Zinder, de tweede stad van het land, viel een groep van ongeveer vijftig mensen een Frans cultureel centrum aan. De kantine, bibliotheek en kantoren zijn in brand gestoken, meldde de BBC op gezag van de directeur. De Franse ambassade heeft alle landgenoten in de voormalige Franse kolonie opgeroepen binnen te blijven.

De autoriteiten hadden een door moslimleiders georganiseerde mars door de stad verboden, maar de mensen gaven daar geen gehoor aan. Vrijdag vielen er al vijf doden bij protesten in het Afrikaanse land. Behalve in Niger, heeft de voorpagina van de Charlie Hebdo ook tot protesten geleid in Pakistan, Sudan, Algerije en Somalië.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons