Israël van de kaart verdwenen

“Dit zal voor Israël bevestigen dat er vijandigheid bestaat”

in Christelijk Nieuws

In een nieuwe atlas die was bedoeld voor scholen in het Midden-Oosten, is de staat Israël weggelaten. In de atlas reikte Syrië en Jordanië helemaal tot aan de Middellandse Zee. Dit leidde internationaal tot woede en protest. Zo meldt The Tablet.

HarperCollins, de grote Engelstalige uitgever van de atlas, moest deze week diep door het stof.  Volgens de uitgever werd voldaan aan ‘lokale voorkeuren’. Hun klanten in het Midden-Oosten vinden het onaanvaardbaar dat de staat Israël te zien is op kaarten van de omgeving. Diverse religieuze leiders vonden deze verklaring onacceptabel. “De publicatie van deze atlas zal voor Israël bevestigen dat er vijandigheid ten opzichte van hun land bestaat bij delen van de Arabische wereld. Het zal niet helpen bij het opbouwen van vertrouwen dat kan leiden tot een vreedzame samenleving”, vertelde bisschop Declan Lang, voorzitter van de afdeling Internationale Zaken van de bisschoppenconferentie, aan het Britse katholieke tijdschrift The Tablet.
 
Niet meer verkocht
Na deze protesten kwam HarperCollins via Facebook met een nieuwe verklaring. De uitgever betreurt het weglaten van de naam Israël en biedt excuses aan voor de onzorgvuldigheid. De reeds gemaakte atlassen worden uit de verkoop gehaald en de resterende voorraad wordt vernietigd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons