Is mensenhandel en prostitutie normaal?

Jojanneke van den Berge onderzoekt schimmige wereld in nieuwe EO-serie

in Christelijk Nieuws

Sinds haar studie is er die lang gekoesterde droom om het onderwerp prostitutie en mensenhandel eens grondig te onderzoeken. Ook de EO heeft vanuit haar wens om maatschappelijk relevante thema’s op de kaart te zetten deze wens. Zo vonden de EO en Jojanneke van den Berge elkaar.

Deze week is het resultaat te zien van een twee-jarige samenwerking van Jojanneke met een redactieteam van de omroep: een 4-delige docu-reality-serie waarin Jojanneke wil ontdekken wat er zich nu écht afspeelt in de wereld achter de wallen, deuren en clubs. Ze spreekt met tientallen prostituees, (ex)pooiers, seks-exploitanten, lovergirls, politie, justitie, marechaussee, advocaten en rechters. Daarnaast wordt in het programma undercover getest hoe het er in de seksbranche aan toe gaat.

Alarmerend
Is legale prostitutie een liberale verworvenheid die met hand en tand verdedigd moet worden? Of eerder een criminele business waarin veel meer gedwongenheid plaatsvindt dan aangenomen? Trek je eigen conclusies na het zien van de alarmerende kijk in de wereld van betaalde seks.

Doel
De EO wil met deze serie bewustwording op gang brengen. Een blinde vlek wegnemen bij Nederlanders èn bij de politiek. "We willen in dit land zo graag geloven dat prostitutie een normaal beroep is en dat alle vrouwen dit vrijwillige doen. Jojanneke onderzoekt of dit echt zo is.", aldus de EO.

Organisaties
Nederland kent diverse organisaties die zich inzetten voor vrouwen die (on)vrijwillig in de prostitutie werken, zoals Het Scharlaken Koord, een onafhankelijke christelijke hulpverleningsorganisatie voor prostituees, slachtoffers van mensenhandel en voor meisjes die met loverboys te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld Not for Sale, die door scholing, training en coaching nieuwe kansen op de arbeidsmarkt creëren voor slachtoffers van mensenhandel.

Jojanneke in de prostitutie wordt in vier delen van 45 minuten uitgezonden op 6, 13, 20 en 27 januari om 22.00 uur bij de EO op NPO 3.

  • Aflevering 1: Een normaal beroep?
  • Aflevering 2: Ze kiezen er toch zelf voor?
  • Aflevering 3: De invloed van internet
  • Aflevering 4: Gedwongen prostitutie en mensenhandel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons