“In het echt is de reis gevaarlijker”

Veel aandacht voor vluchtelingen na EO-programma ‘Rot op naar je eigen land’

in Christelijk Nieuws

Deze week wordt het programma ‘Rot op naar je eigen Land’ uitgezonden. Vanavond is de laatste uitzending. In dit programma maken zes mensen een vluchtelingenreis, maar dan omgekeerd. Het zestal wordt blootgesteld aan de heftige dingen die vluchtelingen meemaken. Stichting Gave, een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, reageert op het programma.

Veel vluchtelingen hebben het moeilijk. Zo ook de christelijke Youssef (42). Hij is gevlucht naar Nederland en moest zijn gezin achterlaten. Toen hij in Nederland aankwam, viel er een grote last van hem af. “Eindelijk kon ik in vrijheid mijn geloof uiten.” Via de Nederlandse overheid hoopt Youssef zijn vrouw en kinderen op een veilige manier naar Nederland te halen. “Je hoort veel afschuwelijke verhalen: mensen krijgen een mes in hun rug, worden beroofd en verkracht of zomaar overboord in zee gegooid. Daarom ben ik alleen gegaan.”

Verkracht of opgesloten
Stichting Gave werkt met vluchtelingen en maakt kerken en christenen bewust van de Bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Rien Bregman (Stichting Gave) reageert op Rot op naar je eigen land: “Ik vind het een mooi programma. Je ziet hier een doorsnee van allerlei mensen uit de samenleving. Door de vluchtelingen op deze manier in beeld te brengen, voelen mensen hoe het is om asielzoeker te zijn.” Toch denkt Bregman niet dat het programma voor alle vluchtelingen een realistisch beeld geeft. “Een deel van de vluchtelingen zal zich herkennen in de manier waarop de Nederlanders de reis maken. Een ander deel niet. In het echt is de reis op sommige vlakken gevaarlijker. Mensen worden verkracht of opgesloten.”

Uitgedaagd om iets te doen
Rien Bregman hoopt dat het programma voor mensen de ogen zal openen en dat het mensen zal oproepen iets te doen voor vluchtelingen. “Het is confronterend om het programma te zien. Heel veel mensen kennen de realiteit niet. Als je het programma ziet, raakt het je en kan je worden uitgedaagd om iets te doen. “Ik vind het mooi dat het leven van een vluchteling bijvoorbeeld iemand als Sandra raakt.” 

Bron van Gods liefde doorgeven
Stichting Gave motiveert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en Gods liefde met hen te delen. “We geloven in de bron van Gods liefde en willen daarom christenen inspireren om aan de slag te gaan,” aldus Rien Bregman. De stichting geeft trainingen en heeft verschillende landelijke projecten waarmee ze hopen christenen en kerken te bereiken.

Vanavond is de laatste uitzending van Rot op naar je eigen land te zien om 21:15 op NPO 2.  

Voor meer informatie over de stichting kijk op: www.gave.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons