“Ik stop niet met tekenen van Jezus-cartoons”

Cartoonist Arjen Niezen over zijn drijfveren na #CharlieHebdo

in Geloven

De aanslag in Parijs houdt cartoonist Arjen Niezen bezig. Hij houdt de gebeurtenissen in de Franse hoofdstad scherp in de gaten: “Wat betekent deze verschrikkelijke daad het voor mij?” vraagt hij zich af. Wij spraken met hem over zijn angst en drijfveer als cartoonist naar aanleiding van het drama op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Een ander woord voor cartoon is spotprent, maar Arjen Niezen zal nooit de spot drijven met iemand. “Spotten gaat tegen het geloof in, Jezus zal ook niet met anderen spotten.” Arjen, cartoonist van het EO-kinderprogramma Koek & Ei, tekent ook geen spotprenten, uitsluitend cartoons, zoals hij het verwoord.
 
Na de aanslag in Parijs is hij niet banger geworden. “Als christen weet je min of meer dat je dit kunt verwachten. Dat wil niet zeggen dat je er op moet gaan zitten wachten, maar dat je er in deze wereld, in deze tijd altijd rekening mee moet houden dat het kan gebeuren.” Wel is Arjen na gaan denken, over zijn beroep als cartoonist. Waarom doet hij het eigenlijk? Moet hij er nog mee doorgaan? Dat zijn zomaar twee vragen die spelen in het hoofd van de cartoonist. Hij is bewuster na gaan denken over de thema’s van zijn cartoons. “Ik voel me niet persoonlijk bedreigd, maar trek me wel aan wat anderen van mijn werk vinden. Ik wil mensen geen pijn doen. Ik vind het moeilijk als men mijn werk niet of verkeerd begrijpt. De fout zoek ik dan toch bij mijzelf.”
 
Roeping
Zijn vrouw zou hem niet vragen te stoppen met het tekenen van cartoons. “Toen mijn vrouw mij vertelde over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, zei ik direct tegen haar: “Ik stop niet met cartoons tekenen over Jezus, hoor.” Ze stemde daar mee in.”
Arjen Niezen zou nooit stoppen met het tekenen van cartoons. Hij ziet het als zijn roeping. Zijn opdracht. “Ik heb dit gekregen van God. Mijn liefde voor Jezus is mijn drijfveer om door te gaan.” Arjen wil alleen nog voor God tekenen. “Ik heb ooit de afbeeldingen van een horoscoop getekend, toen dacht ik: Arjen, waar ben je mee bezig?”
De cartoonist voelt zich in zijn werk beschermd door God. “Maar mocht mij toch wat overkomen, zal ik niet zeggen: “God heeft me op dat moment niet beschermd”.”
Het cartoontekenen brengt Arjen Niezen dichter bij God, laat hij ons weten. Het is zijn unieke manier om zijn passie en liefde voor Jezus te laten blijken.

Foto: Arjen Niezen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons