“Ik moést kiezen: Voor of tegen God.”

Stephan Weiss vertelt over de grote verandering zijn leven

in Mediatips

“We vonden het in het begin erg spannend om mee te doen. Je komt toch op televisie”, reageert Stephan Weiss (36) op de vraag hoe het voor hem en zijn vrouw was om aan De Verandering mee te doen. Totdat iemand iets tegen hem zei waardoor hij heel zeker wist dat heel Nederland zijn verhaal mag weten.

Stephan groeit op in een gereformeerde gemeente en trouwt jong. Dit huwelijk strand en al snel verliest hij zich in een vrij leven en verdiept zich in de wereld van magie en occulte krachten. Stephan zegt de kerk gedag. Dan ontmoet hij Cindy en ze trouwen. 

Occultisme
Stephan en Cindy zijn gelukkig met elkaar en verdiepen zich samen in het occultisme. Totdat zijn vader overlijdt en er iets gebeurt wat Stephan zelf verwoord als: “Gods Geest greep in!”. Stephan gooit alle magische spullen het huis uit. Voor zijn vrouw Cindy gaat het allemaal wat snel.
In de tweede aflevering van De Verandering, zaterdagavond 17 januari, hoor je het hele verhaal van Stephan en Cindy. Ook gaan ze met elkáár in gesprek, onder andere hoe het voor Cindy is dat Steohan deze nieuwe weg is ingeslagen.

Voorafgaand aan de uitzending sprak EO Geloven met Stephan:

Hoe was het voor je om aan de uitzending mee te doen?
“Heel spannend! Je komt toch op televisie!” , vertelt Stephan. “Deze spanning viel weg op het moment dat we in aanraking kwamen met de mensen achter het programma. Toen werd het anders. Iedereen had een open houding en er werd geluisterd naar mijn verhaal.” 

Toch vond Stephan het een lastige keus om te beslissen of hij zijn verhaal op televisie moest vertellen. “Iemand zei toen tegen mij: ‘Als jouw getuigenis op televisie ertoe kan leiden dat mensen tot geloof komen, waarom niet. Dan kan God jouw verhaal gebruiken om anderen te bemoedigen.’” Na die woorden wist Stephan zeker dat heel Nederland zijn verhaal mocht weten.

Hoe kijk je achteraf terug op je eerste TV-ervaring?
De uitzending zorgde er vooral voor dat Stephan aan het nadenken sloeg over de twee heel verschillende krachten die hij in zijn leven gekend heeft. Aan de ene kant heeft hij krachten van de duisternis ervaren door het occultisme en aan de andere kant de kracht van God. “De krachten van de duivel zijn misleidend, weet ik nu. De kracht van God is liefdevol. Ik moést kiezen tussen voor of tegen. Lastig om goed uit te leggen, het speelt zich vooral van binnen af.”

Kun je daar nog wat meer over vertellen?
 “In het occultisme heb ik veel met gevoel gewerkt, maar je gevoel kan je ook misleiden.” Nu ervaart Stephan de kracht van God en baseert hij zijn geloof – voor het eerst – op waarheid.

De uitzending heeft Stephan aan het denken gezet over zijn geloof. “Presentator Kefah vroeg aan me of ik nog gelukkig ben in m’n geloof. Toen dacht ik: soms wel, soms niet. Ik ben aan het leren om alles echt los te laten en me aan God over te geven. Eén keer bidden op een dag is ook goed in plaats van zes keer.” 

 “Ik weet nu dat je mag leven vanuit de liefde van de Vader. Door de uitzending ben ik me bewust geworden dat ik mag genieten van het geloof.”

Wat is de mooiste ervaring die je meeneemt?
“Als ik iets verkeerd aanpak, wil ik er alles aan doen om het de volgende keer zo goed mogelijk te doen.” Dit heeft Stephan meegekregen vanuit zijn achtergrond. Deze rugzak vind hij soms best zwaar om met zich mee te dragen. “Mijn vrouw heeft die rugzak niet, zij heeft een andere achtergrond. Dankzij God en ook dankzij Cindy ontdek ik steeds meer dat het niet uit maakt hoe je doet. God weet wel ik ben.”

In De Verandering volgt presentator Kefah Allush christenen die op latere leeftijd tot geloof zijn gekomen. Een stap die hun omgeving niet altijd even makkelijk vindt. De gast gaat in gesprek over de pijnpunten die leven bij zijn naasten. Ook gaan de kritische en soms emotionele vrienden en familie zélf met de gast in gesprek over zijn of haar geloof.

Zaterdag 17 januari is de uitzending met Stephan Weiss te zien bij De Verandering om 18:17 op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons