“Godsdienstvrijheid even essentieel als vrijheid van meningsuiting”

Monique Samuel: “We moeten ons hard maken voor de vrijheid van geweten”

in Mediatips

Dit Is De Dag Radio sprak met journaliste Monique Samuel over vrijheid van godsdienst en meningsuiting. “Godsdienstvrijheid is even essentieel als de vrijheid van meningsuiting, maar deze wordt stelselmatig vergeten.”

Volgens Monique Samuel is er de laatste weken steeds meer reden om dit punt te maken. Ze noemt als voorbeelden de terroristische acties van Boko Haram in Nigeria en de verbrande kerken in Niger, vanwege een huilende Mohammed op de cover van Charlie Hebdo.

Vrijheid van geweten
Onze overheid en mensenrechtenorganisaties maken wel degelijk een groot onderscheid tussen de ene vrijheid en de andere vrijheid, vindt Monique Samuel. Als het aan haar ligt, vatten we de verschillende vrijheden onder één naam samen: vrijheid van geweten. “Het gaat niet meer om de vrijheid van godsdienst, maar om de vrijheid van geweten”, stelt Monique Samuel. “De vrijheid om een cartoon te maken met Mohammed of om dat juist niet te doen. De vrijheid om je seksuele geaardheid te praktiseren. De vrijheid om moslim te zijn of om je juist te bekeren en afvallig te zijn. We moeten ons hard maken voor de vrijheid van geweten, het is een universeel humaanrecht.”

Christen-zijn is een keuze
“Er lijkt een enorme schroom te bestaan ten aanzien van het vechten voor godsdienst vrijheid.” De meeste christenen worden vervolgd in islamitische landen. Daar worden ze gezien als handlangers van het Westen, legt Monique Samuel uit. Terwijl wij de christenen in die landen gewoon als de lokale bevolking zien. Bovendien is christen-zijn een keuze, een seksuele geaardheid of etnische afkomst is dat niet. “Er wordt door niet-christelijke partijen en organisaties snel gedacht: Christenen lossen het onderling maar op.”

Foto: Facebook

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons