"God is geen God die mensen ziek maakt"

Janneke leeft al zes jaar met MS

in Mediatips

Janneke is 29 jaar en heeft al zes jaar de diagnose MS. Ondanks haar strijd tegen de ziekte blijft ze positief en heeft ze besloten een tattoo te zetten met Geloof, Hoop en Liefde. In december ging het niet goed met Janneke. Ze werd wakker en de linkerhelft van haar lichaam voelde verlamd. Ze had geen controle meer over haar lichaam. “Mijn been en arm gingen alle kanten op, zonder dat ik er iets aan kon doen. Dat was een vreselijke tijd. Ik heb toen duizenden brieven gekregen en er is veel voor me gebeden. Op een vrijdag werd er zelfs speciaal voor mij gebeden in een dienst.” Toen Janneke de week daarna weer naar het ziekenhuis moest, vertelde de dokter haar dat het al een stuk beter ging. Janneke geloofde niet dat gebed genezing teweeg kon brengen, maar sindsdien is ze dat wel een stuk meer gaan geloven. 


God is geen God die mensen ziek maakt
Ondanks haar ziekte haalt Janneke kracht uit het geloof. “Ik kan nu niet meer zo vaak naar de kerk maar toch blijven mijn gelovige vrienden me steunen en bezoeken. Ik haal dus ook echt wel kracht uit het geloof.” Veel mensen dachten dat Janneke boos zou zijn op God, maar hier denkt ze zelf heel anders over. “Ik geloof niet dat God een God is die mensen ziek maakt.” Janneke gelooft dat God haar altijd wil helpen, dat weet ze en dat voelt ze. “Het geloof geeft mij iets extra’s. Mensen die niet geloven ervaren dit niet altijd, dat vind ik jammer.”

Geloof, Hoop en Liefde
Ondanks haar ziekte laat Janneke het daar niet bij zitten. Ze heeft besloten een tattoo te zetten met ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Als ze dan in het ziekenhuis is, kan ze naar de tattoo kijken en er kracht uit halen. ‘Geloof’ staat voor God. ‘Hoop’ voor de toekomst en ‘liefde’ voor haar vriend, Sander. De krachtige vrouw houdt zich staande in de moeilijke omstandigheden. “De ziekte heeft me uiteindelijk wel gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik kan uitzonderlijk genieten van de kleine dingen in het leven en ben dankbaar voor de mensen om me heen. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren.” Janneke Schuffelen is vrijdag 23 januari te zien bij Geloof en een Hoop Liefde om 17:10 op NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons