Franse christenen huilen mee

in Christelijk Nieuws

Afgelopen woensdag was de aanval op het weekblad Charlie Hebdo. 12 redacteuren hebben het niet overleefd en ook zijn er mensen gewond geraakt. Onder Franse christenen is er veel angst dat zoiets ook bij een kerk kan gebeuren.

“Na het nieuws van de aanslag ben ik onmiddellijk naar de kiosk gerend om het blad te kopen. Dit deed ik uit daad van protest”, zegt Antoine Nouis tegen het ND, hoofdredacteur van Réforme, een weekblad van Franse protestanten.
Ook kerkleiders betuigen hun medeleven en zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen die de aanslag ook voor het christendom teweeg kan brengen. Jim Cowie is leider van de Scots Kerk in Parijs. Hij woont vlakbij de plaats waar de aanval woensdag plaatsvond. “Frankrijk heeft nu op verschillende plaatsen extra beveiliging ingezet bij plaatsen als winkels en mediakantoren. Toch is er nog angst omdat Parijs een grote stad is met ook veel kerken, synagogen en plaatsen waar diverse religies samenkomen.”

Meer gebed in de komende dagen
Cowie zegt dat zijn kerk de komende tijd meer gaat bidden voor zulke aanvallen. “We bidden voor de slachtoffers en voor de spanning die heerst in Parijs en op verschillende plaatsen.”

Moment van stilte in kerken
Door de aanslag worden er in verschillende kerken momenten van stilte gehouden. “We gaan bidden voor de nabestaanden, maar we geloven ook dat we het recht hebben om ons geloof te uiten, ook in cartoons.”  Gisteren werd er ook in de Notre Dame cathedral in Parijs een minuut stilte gehouden. President Francois Hollande was hierbij. De Notre Dame cathedral luidde de klok donderdag samen met alle andere kerken in Frankrijk.

Foto: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons