FILM | Is liefde de verklaring voor ‘alles’?

‘The Theory of Everything’ volgt Stephen Hawking in zoektocht naar dé verklaring

‘The Theory of Everything’ is gebaseerd op de autobiografie van Jane Wilde, de eerste vrouw van de beroemde wetenschapper Stephen Hawking. Jane en Stephen ontmoeten elkaar als universiteitsstudenten in de jaren zestig. Het is fascinatie op het eerste gezicht, een aantrekkingskracht van tegenpolen, van kunst en wetenschap; Jane studeert letteren, Stephen natuurkunde. Zij is gelovig christen, hij gelovig atheïst.

Ze zijn aan elkaar gewaagd. Je zou verwachten dat ze enkel botsen maar hun relatie wordt een dans van rede en gevoel—hoewel Stephen persoonlijk niet danst. Hij bestudeert een gevulde dansvloer liever, en vergelijkt wat daar plaatsvindt met de geboorte en dood van sterren.

Eén verklaring voor alles
Liefde bindt, ook wanneer Stephen een ongeneeslijke zenuwziekte krijgt die hem verlamd. De ziekte had een vroegtijdig einde voor Hawking kunnen betekenen. Maar dankzij Jane’s toewijding blijft hij niet alleen in leven maar stelt zij hem in staat te blijven werken aan zijn droom: het vinden van één elegante natuurkundige formule die alles verklaart.

Gesteund door zijn vrouw wordt Stephen een gevierd wetenschapper. In deze mooie maar ook verdrietige film is liefde the theory of everything, de onzichtbare bindende kracht. Een mooie film, omdat: hoe donkerder de nacht, hoe duidelijker het sterrenlicht; hoe verlammender Stephens ziekte, hoe meer Jane’s liefde schijnt.
 
En een verdrietige film, omdat Stephens ziekte onverbiddelijk doorzet, en een steeds zwaardere last voor hem en Jane wordt. De film laat het begin en einde van hun relatie zien. Als een uitgebrande ster die uiteindelijk inklapt door de eigen zwaartekracht, zo eindigt ook het huwelijk tussen Jane en Stephen.


Liefde schept
De film speelt met het begrip ‘tijd’, iets wat Hawking al decennia lang probeert te doorgronden. Aan het eind draait de film weer terug in de tijd, terug naar de spectaculaire geboorte van hun liefde, het moment waarop beiden onder de sterrenhemel staan en Jane de eerste twee verzen van Genesis 1 citeert. Dan volgt hun eerste dans en kus. Liefde schept.

Hawking gelooft niet in een persoonlijke God. Hij gelooft in kosmologie, “een religie voor intelligente atheïsten.” Tot op de dag van vandaag blijft hij zoeken naar de formule, het hart van alles.
 

Afbeelding: Acteur Eddie Redmayne met Stephen Hawking
Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons