Duitsers schrijven zich uit bij kerk vanwege belastingmaatregel

In sommige gemeentes heeft meer dan 60 procent de kerk verlaten

in Christelijk Nieuws

Een nieuwe belastingmaatregel die per 1 januari is ingegaan, is voor veel Duitsers de reden om zich te laten uitschrijven bij de kerk. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Duitsland kent een systeem van verplichte kerkbelasting: 8 of 9 procent van de loonbelasting is voor de kerk. De belastingdienst zorgt voor de verdeling.

De Rooms-Katholieke Kerk krijgt op deze manier jaarlijks 5,5 miljard euro. De Protestantse Kerk krijgt 4,8 miljard. Deze belasting is niet nieuw maar per 2015 moeten banken vragen tot welke religie de klanten behoren. Op deze manier kan er ook belasting worden geheven op dividenden en beleggingswinsten, bovenop het deel dat al via de loonbelasting is geregeld.

Verhoogde kerkverlating
Sinds de herziening in 2014 bekend is gemaakt, hebben al veel mensen de kerk verlaten. In sommige gemeenten is het aantal kerkverlaters opgelopen tot soms wel 60 procent. Volgens boekhouder Alois Sattler verandert er feitelijk niet veel in de manier van het heffen van kerkbelasting. Niemand hoeft volgens hem meer te gaan betalen.

Bron: Het Goede Leven
Foto: Sven Hilscher

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons