Driekoningen eindigt met Nieuwjaarsduik

‘Gezegend met voorspoed en gezondheid’ na bemachtigen kruis

in Geloven

Honderden Bulgaren deden op 6 januari een poging om het kruis te bemachtigen dat door een priester in het meer bij Sofia werd gegooid. Dit meldt nrc.next. Talloze Orthodoxe christenen vierden gisteren in Oost-Europa het christelijke feest Driekoningen.

In het Westen vieren de meeste christenen op deze dag de aankomst van de drie Wijzen uit het Oosten bij Jezus Christus. Dit terwijl in het Oosten van Europa op deze dag de geboorte van Jezus wordt gevierd. Op de kalender die de orthodoxe christenen hanteren valt kerstmis dertien dagen later dan op de Gregoriaanse kalender die westerse christenen gebruiken. Daarom wordt in het Westen de geboorte van Jezus herdacht op 25 december.

In Turkije en in Praag zwommen gisteren mannen met gouden kronen. Volgens de traditie wordt de gelukkige die als eerste het kruis vindt, gezegend met voorspoed en gezondheid.

Kerst in Rusland
In Rusland is in de nacht van dinsdag op woensdag het orthodoxe Kerstmis ingeluid met nachtelijke missen. Omdat Kerstmis voor iedereen toegankelijk moet zijn, waren voor het eerst de deuren van de Russische-Orthodoxe Kerk geopend tijdens deze nacht. Ook de Russische president Poetin woonde een mis bij in het kleine plaatsje Otradnoje in Rusland.

Driekoningen in Nederland
Het feest Driekoningen wordt in Nederland op de eerste zondag van de maand gevierd als 6 januari op een werkdag valt.

Bron: ANP & nrc.next

Foto: World of Oddy

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons