“Dit hoort niet in Niger”

Nederlands zendelingsechtpaar reageert op geweld vanuit Niger

in Christelijk Nieuws

Het afgelopen weekend zijn in het normaal zo rustige Niger ruim 40 kerken overhoop gehaald. Ze zijn geplunderd of in brand gestoken. Ook huizen van dominees bleven niet gespaard.

EO.nl/Geloven sprak met oud-EO-collega Matthijs Westerkamp, die nu als zendeling in Niger werkt voor de christelijke zendingsorganisatie CAMA.
Vandaag is het maandag, na een hectisch weekend is de rust wedergekeerd in de wijk van Naimey waar Matthijs en zijn vrouw Willienke wonen. Ze hebben de protestmarsen en rellen niet van dichtbij meegemaakt. Op aanraden van verschillende ambassades zijn ze de afgelopen dagen binnengebleven.
 
Charlie Hebdo
Imams riepen op tot protestmarsen tegen de cover van de nieuwe Charlie Hebdo waarop een huilende profeet Mohammed prijkt. Ook is de Nigerese islamitische bevolking niet blij met het bezoek van de president aan Parijs na de aanslagen in de stad en de woorden die hij daar gesproken heeft. De imams laten weten geschokt te zijn, ze hadden met hun oproep geen rellen en geweld voor ogen.
 
Buurlanden
Matthijs houdt zijn hart vast wat betreft de situatie in de buurlanden Mali (Al Qaida) en Nigeria (Boko Haram). “Normaal is het niet Niger waar dit soort dingen gebeuren, het land staat bekend om zijn tolerantie naar vooral christelijke minderheden,” vertelt Matthijs. Ook de president laat weten dat dit soort geweld niet in Niger thuis hoort: “De islam is verkeerd begrepen, de islam is vredelievend en niet gewelddadig.”
 
De protesten en het geweld startten vrijdag in Zinder, een stad in het zuiden van Niger en sloegen zaterdag over naar de 800 kilometer westelijker gelegen hoofdstad Naimey. De protesten werden zondag vrij vroeg de kop in gedrukt door de politie.
 
Sprankje hoop
Niet de gehele moslimbevolking is voorstander van dit massale geweld. De werkster van Matthijs en Willienke vertelde over hoe haar kerk gespaard bleef: “De mensen die naast de kerk wonen, moslims, hebben de protestanten tegengehouden mijn kerk te verwoesten.” Van een andere vrouw had Matthijs gehoord dat de islamitische buren van een dominee hebben voorkomen dat zijn huis in brand gestoken werd. “Dit geeft mij weer een sprankje hoop,” aldus Matthijs Westerkamp
 
In de Sahel-regio heerst al langere tijd politieke onrust. De recente situatie in Parijs voert de druk extra op.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons