“Christenen als kippen afgeschoten”

Richard Groenenboom sprak in Nigeria met slachtoffers en ex-strijders van Boko Haram

in Christelijk Nieuws

Richard Groenenboom, EO-verslaggever en medewerker van SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk), verbleef een week lang in door Boko Haram getroffen gebieden in Nigeria. “Boko Haram is niet minder gevaarlijk dan IS. Daarom ben ik blij met de toenemende media-aandacht.” In gezelschap van drie SGP-mannen, waaronder Kees van der Staaij, maakte Richard twee producties.

“Kaduna State is een van de noordelijke deelstaten van Nigeria, waar christenen in de minderheid zijn", legt Richard uit. "In het christelijke dorp Tattaura zijn een dag na Kerst 10 christenen vermoord door extremisten van de Fulanistam en Boko Haram." Zevenhonderd kilometer verderop, eveneens in het noorden van het land, vond in Baga de zeer grote terreuraanslag van Boko Haram plaats. Naar verluid kwamen hierbij 2000 mensen om het leven, al worden die cijfers betwist door het ministerie van Defensie in Nigeria.

Kees van der Staaij maakte zich afgelopen week publiekelijk hard voor meer aandacht en bescherming voor de vervolgde christenen in deze regio. Richard onderstreept de hartenkreet van Van der Staaij. “De inwoners van het dorp waar wij waren hebben sinds de moord op die tien mensen geen extra bescherming gekregen van de overheid. Ze worden als kippen afgeschoten, maar het leger doet niet wat nodig is. Pas na de aanslag kwamen de politie en een gouverneur polshoogte nemen.”

Desinteresse

De oorzaken hiervoor zijn complex, meent Richard. “Enerzijds kan het goed te maken hebben met desinteresse vanuit de overheid, en de rest van het land. Maar daarnaast is het leger slecht uitgerust. Bovendien is Boko Haram in het leger en de regering geïnfiltreerd, hoorden we van een woordvoerder van de overheid.”

Eenzaam

Naast de slachtoffers, sprak Richard ook met een ex-strijder van Boko Haram. “Een half jaar geleden besloot hij te stoppen, hij kon het niet langer. Nu hoort hij nergens meer bij, want zijn dorpsgenoten verwerpen hem. Op straat wordt hij herkend en is hij zijn leven niet zeker. Hij voelt zich erg eenzaam. Gelukkig wordt hij opgevangen door enkele andere ex-moslims.”

Donderdag is even na 20:00 een reportage van Richard Groenenboom te horen in EO Door De Week op Radio 5. Daarin een verslag van het bezoek van SGP-fractieleider Kees van der Staaij aan verschillende door Boko Haram getroffen christelijke dorpen. Ook zijn er in het programma fragmenten te horen uit het interview dat Richard had met een voormalig Boko Haram-strijder.

Foto: Richard Groenenboom

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons