“Christendom is gewelddadiger dan de islam”

Karen Armstrong over religie en geweld

in Christelijk Nieuws

Geradicaliseerd en teruggekeerd uit het Midden-Oosten zorgden terroristen voor een bloedbad in Parijs. Ook België werd opgeschrikt door de actie waarbij twee jihadisten warden gedood. Angst heerst in Europa, door de angst voor de islam. Karen Armstrong verzet zich tegen deze opvatting. Zij schreef spraakmakende boeken over wereldgodsdiensten. In haar nieuwste boek In naam van God gaat ze in op de relatie tussen religie en geweld. Karen Armstrong gaf een interview met het VPRO-programma Buitenhof en ook de website Nieuwwij sprak met haar.

Karen Armstrong verzet zich tegen de opvatting dat de islam de oorzaak is van al het geweld en vindt dat al het terrorisme niets te maken heeft met Mohammed: “Er is niets in de islam dat gewelddadiger is dan het christendom. Alle religies zijn gewelddadig geweest, ook het christendom. Er was geen antisemitisme in de islam, voordat het werd geïmporteerd vanuit het christendom. Dat antisemitisme hebben ze van ons overgenomen.” De islam is dus niet de oorzaak van al het geweld, maar toch zegt de ex-non dat religie altijd opgenomen is geweest in staatsgeweld. “Religie weghalen uit de politiek of oorlogvoering is als de jenever weghalen uit de cocktail; het kan niet." 

Aanval Charlie Hebdo komt door politiek
Toch zonderen we religie niet af, maar delen we het op de verkeerde manier. Al denkt Armstrong niet dat religie de oorzaak is van het bloedbad in Parijs. De politiek is de boosdoener. “De aanval op Charlie Hebdo was niet geïnspireerd door fanatieke devotie aan de Profeet. Het was niet puur religieus, het was door en door politiek. De vrijheid van meningsuiting is een heilig symbool van onze beschaving, net zo heilig als de Profeet is voor moslims. En zij wíllen dat we woedend zijn. Ze zullen opgetogen en opgewonden zijn over de nieuwe cover van Charlie Hebdo waarop weer de Profeet staat afgebeeld. Ik zeg niet dat ze die cover niet hadden moeten maken, maar zo werkt het. Het is allemaal politiek.”

We moeten de politiek veranderen, in plaats van religie
“We stapelen al het geweld van de laatste eeuwen op de rug van de religie en sturen die de woestijn in. Terwijl we juist de politieke situatie moeten veranderen. De supermarktaanslag in Parijs ging over IS, dat heeft niets met antisemitisme te maken: veel van hen zijn zelf Semieten. Maar ze willen Palestina veroveren. Daar doen we niets aan, omdat we er te veel in betrokken zijn en we weten niet wat we moeten doen. Het is naïef om te denken dat we een wereld zonder oorlog kunnen hebben.”

Bang voor de toekomst
“Ik ben bang voor de toekomst. Het zal niet lang duren of Al Qaida of een andere groep krijgt een atoomwapen in zijn bezit. De situatie is zo gevaarlijk dat we gedwongen worden onze ogen open te doen en te zien wat er speelt.”

Kritiek op boek
Ondanks haar succes, krijgt de ex-non ook kritiek. In haar boek verwijst Armstrong naar Hobbes en Locke, twee 17e eeuwse filosofen van het maatschappelijk gedrag. In een recensie van het boek laat de Volkskrant weten niets te geloven van wat Armstrong over de twee filosofen heeft gezegd. "De manier waarop Armstrong Hobbes en Locke neerzet, laat zien dat ze geen letter van hun werk heeft gelezen."

Is het christendom gewelddadiger dan de islam en heeft de aanval van Charlie Hebdo geen religieuze maar politieke oorzaak? Wat vind jij?

Lees hier het hele interview of bekijk het interview met Buitenhof

Foto: TED conference via Flickr.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons