Boeken over tovenarij op scholen: wel of niet

"Toveren kan alleen hun eigen God"

in Christelijk Nieuws

Veel scholen hebben hun eigen beleid als het gaat om kinderboeken. Boeken als Harry Potter en Dolfje Weerwolfje, worden op sommige scholen niet toegelaten in verband met de magie die voorkomt in het boek. Schrijfster Wieke van Oordt is het hier niet mee eens en geeft een interview met dagblad Trouw: "Er wordt vaak tegen me gezegd: 'kun je een neutraal stukje uitzoeken om voor te lezen? Niets over magie, weerwolven, enzovoort.'"

Scholen met een bepaalde geloofsovertuiging staan geen magische boeken toe in de klas. Schrijvers laten hun programma niet censureren hierdoor. Wieke van Oordt: "Scholen geloven alleen dat toveren kan met hun eigen God." Schrijver Reggie Naus: "Ik laat mijn programma niet censureren als een school mijn werk onacceptabel vind om religieuze redenen." Andere schrijvers zijn wat gematigder: “Kiezen welke boeken er gelezen worden op school: ook dat is vrijheid”. 

Op aandringen van ouders
Eerder publiceerde Trouw een onderzoek waaruit bleek dat ouders ervoor zorgen dat er geen magische boeken worden gelezen. Vaak worden op aandringen van de ouders, boeken van de boekenlijst geschrapt. Boeken als Dolfje Weerwolfje, Foeksia de Miniheks en Harry Potter worden niet gelezen. Maar de orthodox-gereformeerde kinderen mogen ook de Donald Duck niet lezen vanwege de Disney-figuren Madam Mikmak en Zwarte Magica. Deze figuren worden gezien als goddeloos.

Geen financiering voor scholen die boeken verbieden
“Ik vind niet dat de Nederlandse samenleving scholen moet financieren die hun leerlingen bepaalde boeken verbieden te lezen”, aldus Wieke van Oordt. De schrijfster vindt dat alleen het openbaar onderwijs in Nederland gefinancierd moet worden door de overheid. “Op deze openbare scholen zou dan kennis over alle religies en levensbeschouwingen aan bod moeten komen, en geen boek verbannen moeten worden.”

Bron: Trouw

Moeten christelijke scholen magische boeken toelaten? Of moeten de christelijke scholen niet meer gefinancierd worden door de overheid zodat alle boeken toegelaten kunnen worden op openbare scholen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons