BLOG | 'Wij zijn Jezus'

"Onthoud dat God naar hun geest verlangt met jaloersheid"

in Christelijk Nieuws

Vorige week is in het hart van Europa een gruwelijke aanslag gepleegd. Tot nu toe lukte het misschien nog om het een en ander op afstand te houden. Met Parijs komt het wel heel dichtbij…

Graag deel ik wat van mijn (biddende) gedachten. Daarbij begin ik bij een andere aanslag die nog vers in mijn geheugen ligt. Militante moslims in Pakistan schieten meer dan 140 mensen dood op een basisschool waarvan het merendeel kinderen. 

Peshawar. De stad waar ik als kind ook 5 jaar naar school ging. Ik zie de beelden op tv: de geluiden, de mensen, het straatbeeld. Het is zo vertrouwd. Wij woonden er in de tijd van de Golfoorlog. In verband met de dreiging toen, deden we een vluchtoefening op school. Eén voor één de muur overklimmen. Zonder besef van gevaar vond ik het vooral spannend. Hebben deze kinderen ook een dergelijke oefening gedaan? 

Laaiend ben ik. Op de situatie en op de duistere Macht die hierachter zit. Die dit soort ideeën plant in de gedachten van mensen die hun hart hiervoor open hebben gezet. Die angst doet aanwakkeren en die doet denken dat dit een oorlog is tussen wij en zij. Tussen het westen en moslims. Hoeveel procent van de gezinnen getroffen in Peshawar zullen moslim zijn geweest? 100%? 

Nobelprijs voor de Vrede
Heb je gehoord van Malala? Het Pakistaanse meisje dat een Taliban aanslag overleefde, gepleegd op haar omdat ze opkwam voor onderwijs voor meisjes.  Ze heeft de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Bij College Tour werd ze geïnterviewd en vertelde dit moedige moslim-meisje dat ze haar aanvallers vergeven had. Haar houding doet me denken aan de weg van Jezus van Nazareth. 
 
Het is geen oorlog tussen wij - zij, het westen en moslims. Laten we naast Malala gaan staan, naast onze moslim-broeders en -zusters in de strijd tegen militantisme. Laat het niet gebeuren dat je hen verwart met deze dood-en-verderf-zaaiende militante moslims. En onthoud: zelfs deze militante moslims zijn geschapen zijn naar Gods beeld. Onthoud dat God naar hun geest verlangt met jaloersheid. Paulus, zelf een militante jood van oorsprong, zegt in Efeziërs dat we niet strijden tegen vlees en bloed, maar tegen geestelijke machten.
 
Dag van verbinding
Daarom een oproep: maak vandaag tot een dag van verbinding. Een dag van het bouwen van een brug. Hoe? Maak een praatje met het meisje met hoofddoek achter de kassa. Geef een glimlach op de roltrap bij de V&D. Bid een zegengebed terwijl je langs de groep hangjongeren loopt. Open een goed gesprek met je moslim-collega. Geef een por aan je Facebook-vriend.
 
Bouw vandaag een brug. Bid Jezus om in jou een brug te zijn. Dat Hij aan ons de kracht geeft om een stap te zetten, zoals Hij de eerste stap naar ons zette.


Marie van Buuren groeide op als kind van ontwikkelingswerkers in het Midden-Oosten en deelt nu haar leven met moslims in Nederland. 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons