BLOG | “What’s your name, son?”

Een persoonlijke ontmoeting met the father of gospel Andrae Crouch

in Mediatips

Andrae Crouch, de vader van de moderne gospelmuziek. Vandaag verscheen het bericht dat hij op 72-jarige leeftijd is overleden. Een legende, met wiens muziek ook ik ben opgegroeid. Ik weet nog dat mijn vader zijn platen draaide. De deuntjes van ‘Soon and very soon’, ‘To God be the Glory’ en ‘Jesus is the answer’ staan in mijn geheugen gegrift.

In 2008 mochten mijn vrouw en ik deel uitmaken van de organisatie van zijn laatste concert in Nederland, in het World Forum in Den Haag. We waren nog maar een paar maanden getrouwd. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. De dagen waarin we met Andrae en zijn team mochten werken, maakten veel indruk. Het was een warme man met een flinke passie voor God en muziek.

Vooral het begin van ons eerste gesprek zal ik nooit meer vergeten. De avond voor het concert. Ik benaderde de toen al wat fragiel ogende oude gospelheld. “What’s your name, son?”, vroeg Andrae terwijl we elkaars hand schudde. “Danny, sir. It’s a pleasure having you, brother Crouch.” “The pleasure is mine, Danny. You guys must’ve worked hard these days.” “We sure did”, zei ik. Daarna spraken we over de setlist en hoe mooi (maar koud) hij Nederland vond, the usual. Ik vertelde hem dat ik het liedje ‘It won’t be long’ zo mooi vond. “Ha, a golden oldie”, zei hij. Hij begon wat op te leven en ineens werden zijn glazige ogen heel helder. “You know son, it’s true. We gotta be ready. Always. To meet our Maker. But…until that time comes, we’ll keep going and going.”

Een vaderlijk advies, van the father of gospel. Het is ook precies wat hij deed: doorgaan, totdat zijn tijd kwam. Zijn laatste album kwam uit in 2011. 

Andrae is het de laatste jaren wat rustiger aan gaan doen, maar nooit gestopt met de wereld te trakteren op zijn mooie muziek. Bijzondere samenwerkingen had hij met Elvis Presley, Michael Jackson, Quincy Jones en Madonna. Hij legde de basis voor de hedendaagse gospelmuziek en inspireerde christelijke artiesten als Israel Houghton, Kirk Franklin en Mary Mary.  

Vaarwel Andrae, tot weerziens. Tot die tijd, zal ik doorgaan.

Danny Grootveld.
 

Danny werkt als promomaker voor de EO en IKON en maakt o.a. promo's voor The Passion en de natuurseries van de EO. Twitter: @DannyGrootveld  


It won’t be long
Till we’ll be leaving here
It won’t be long
We’ll be going home 

-“It won’t be long”, Andrae Crouch & The Disciples (1972)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons