“Als we geen kachel hadden, waren we dood gevroren”

Metterdaad voert actie voor de Syrische vluchtelingen in de kou

in Christelijk Nieuws

Op 15 januari heeft Metterdaad besloten opnieuw actie te voeren voor de Syrische vluchtelingen die in de kou zitten in Libanon. Sinds de crisis in Syrië begon, vier jaar geleden, zijn al meer dan een miljoen Syriers naar buurland Libanon gevlucht. Ongeveer 400.000 van hen leven in de Bekaa Vallei, die op dit moment wordt geteisterd door extreme kou en sneeuwstormen. Meerdere mensen zijn hierdoor al overleden.

Voornamelijk kinderen zijn erg kwetsbaar voor de kou. Moeders doen hun uiterste best om de kinderen warm te houden, maar in een tent of een zelfgebouwd onderkomen is dat een enorme opgave. Het enige wat voldoende helpt om de kinderen te beschermen is een goede kachel en voldoende brandstof om die de hele winter te laten branden. Maar brandstof is erg duur. Mohammed (12 jaar): “We waren in de tent, toen deze instortte door de sneeuw. Met mijn moeder, broer en twee zussen renden we naar onze buren, omdat het hard sneeuwde. We gingen naast de kachel zitten om onze kleren te drogen, want we hadden geen droge kleren.”

Hulp aan Syrische vluchtelingen
Hulporganisatie World Vision werkt samen met Unicef op meer dan 40 locaties in de Bekaa vallei. Hulpverleners hebben de afgelopen tijd al winterkleding en kachels uitgedeeld. Op dit moment staat een transport klaar waarin extra dekens, brandstof en plastic zeilen klaar liggen om uitgedeeld te worden. Ook worden er pompen en drainaigesystemen uitgedeeld. Als het water en de sneeuw weg kan, kunnen de tenten zo drogen en zijn ze weer enigszins warm te krijgen. 

“Onze enige verwarming is de kachel”
Moeder Leila is dankbaar voor de kachel die World Vision heeft gegeven. “Als we deze niet hadden, waren we dood gevroren. De kachel is onze enige verwarming voor mij en de kinderen. Maar ik ben bang dat we niet genoeg hout hebben om te overleven.” 

Metterdaad ondersteunt het werk van World Vision en andere christelijke hulporganisaties. Met uw gift kunnen we zoveel mogelijk mensen van delevensreddende spullen voorzien.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons