'Als God zo machtig is kan Hij wel tegen kritiek'

Charissa Bakema in het programma "Onderweg"

in Geloven

Theaterdocent en kerkpionier Charissa Bakema is kritisch ingesteld. Haar dominee was vóór kernwapens in haar tienertijd, zij was tegen. Toen haar vader vond dat ze toch wel erg kritisch was, zei ze: "Als God zo groot en machtig is, kan Hij ook wel tegen kritiek."

Van haar Baptistische ouders kreeg ze overigens alle ruimte voor haar creatieve kant: toneelspelen en dansen. Op zondag zwemmen of een ijsje kopen was geen punt, vertelt ze in Onderweg.

Onlangs verscheen haar eerste boek 'De verhalenkathedraal'. "Verhalen helpen ons elkaar te verstaan. Kinderen zijn weerbaarder als ze de familieverhalen kennen. Wie zijn verhalen kent, staat steviger in de wereld", aldus Charissa. Als voorbeeld noemt ze het verhaal van haar opa, die schipper was: "Zijn boot heette Luctor, 'Ik worstel', en daarin herken ik mezelf. Ook ik ga graag de strijd met mezelf en anderen aan. Uiteindelijk brengt dat me verder", aldus Charissa.

Als kerkpionier in Utrecht is ze betrokken bij 'Blossom', een initiatief dat twintigers en dertigers blijkt aan te trekken. Er worden bijvoorbeeld avonden in een kroeg belegd waar mensen elkaar verhalen vertellen. Wat blijkt? "Dat levert een gemeenschapsgevoel op. Maar christenen moeten dan wel afleren er een moraal aan toe te voegen! Mensen mogen er hun eigen interpretatie aan geven."

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond 17 januari op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending via www.eo.nl/onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons