Aanslag op weekblad Charlie Hebdo

"Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers van deze aanslag"

in Christelijk Nieuws

In Parijs zijn woensdag zeker twaalf mensen gedood door een aanslag op de redactie van het satirische weekblad, Charlie Hebdo. Het is vrijwel zeker dat het gaat om een terroristische aanslag. President Obama bidt voor de slachtoffers en voor de nabestaanden. Ook op Twitter betuigen mensen massaal hun medeleven.

Kort voor twaalf uur schoten drie mannen met automatische wapens op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. De daders noemden de redacteuren bij hun voornaam voordat ze op hen schoten. De schietpartij duurde waarschijnlijk enkele minuten. De hoofdredacteur, acht journalisten, twee agenten en één omstander kwamen om het leven. Een aantal medewerkers zijn naar het dak gevlucht. Na het roepen van de woorden: ‘We komen de profeet wreken’, vluchtten de daders uit het gebouw. Bij het verlaten van het gebouw, schoten de daders om zich heen waarbij ook een politieauto en winkelruiten werden geraakt. Uit veiligheidsoverwegingen worden scholen in de buurt geëvacueerd en wordt er extra beveiliging ingezet bij openbare gebouwen in de omgeving.

Steunbetuigingen
“Onze gedachten en gebeden zijn met de slachtoffers van deze terroristische aanval”, aldus president Obama. Op Twitter gebruiken mensen massaal de hashtag #jesuisCharlie en zeggen te bidden voor de slachtoffers en nabestaanden. Ook delen sympathisanten massaal cartoons van het satirische tijdschrift. Ook uit Nederland reageert de regering geschokt. Geert Wilders: “Parijs is heel erg dichtbij. Wat vandaag in Parijs gebeurt, kan morgen in Nederland gebeuren. “ Ook president Mark Rutte sprak zijn verbijstering uit op social media. Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, meldt op Twitter: "Strijd tegen terreur is wereldwijd geboden!"

Kerk veroordeelt de daad
Priester Ciro Benedettini van de persdienst van de Heilige Stoel sprak in Rome over een "dubbele veroordeling". Een veroordeling voor de daad van geweld" zelf en "een veroordeling van de aantasting van de persvrijheid wat even belangrijk is als de godsdienstvrijheid". Het Vaticaan vindt de daad afschuwelijk: "Het is een dubbele daad van geweld, afschuwelijk omdat het een aanval is zowel tegen mensen als tegen de persvrijheid." Paus Franciscus stuurt waarschijnlijk later op de dag een bericht aan de aartsbisschop van Parijs. 

Stille tocht
Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft alle Fransen en opgeroepen om vanavond "op een solidaire en stille manier” de straat op te gaan. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van Parijs. 

Eerdere aanslag
De redactie was al eerder het doelwit van een aanslag in november 2011. Deze aanslag hield verband met de uitgave van een editie genaamd: ‘Charia Hebdo’. Van deze editie was de profeet Mohammed zogenaamd gastredacteur. De redactiechef zei toen: “Wij zoeken altijd de grenzen op. Dit maakt voor de andere media het speelveld groter. Het voorkomt dat ze te voorzichtig worden.”

Bron: ANP & NOS

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons