6 miljoen euro schade kerken door aardbeving

Indien niet wordt ingegrepen moeten de kerken sluiten

in Christelijk Nieuws

De aardbevingsschade aan kerken in Groningen bedraagt nu al circa 6 miljoen euro. De schade varieert per kerk van 1 tot 1,5 ton. Als er niet wordt ingegrepen, dreigt er sluiting. Dat stelt bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in het programma EO Door de Week op Radio 5.

Bekooy maakt zich grote zorgen over het cultureel erfgoed van Groningen. De schade bestaat vooral uit scheuren in de stenen gewelven en in zwakke plekken in muren. De muren zijn 1 tot 1,5 meter dik en kunnen een stootje hebben, maar de gewelven zijn maar 10 centimeter dik. Scheuren daarin tasten ook de gewelfschilderingen aan, zoals is gebeurd is bij de 15e-eeuwse fresco’s in de kerk van Middelstum. “Zeker nu er aardbevingen kunnen komen met een kracht van 4 of zelfs 5 op de schaal van Richter, komen er bij mij angstbeelden.”

Zeer zorgelijk
Ook ChristenUnie-kamerlid Carla Dik noemt de situatie zeer zorgelijk. In het kamerdebat worden deze week vragen gesteld over de gaswinning.

Foto: Offearmed Juana

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons