“4,5 miljoen kinderen in Nederland kennen God niet”

Interview met initiatiefnemers Young & Holy

in Geloven

Marian Timmermans en Corjan Matsinger zijn twee jongerenwerkers die zich inzetten om het christelijk geloof door te geven aan jongeren en kinderen. Dit doen zij via het online platform Young & Holy waar ze dagelijks religietrends posten. “We willen bij kinderen en jongeren het verlangen aanwakkeren om God te leren kennen.”

Op 5 januari plaatste Young & Holy hun eerste bericht over de wensballon. “Wensballonnen waren ‘hot’ tijdens de jaarwisseling. Zo luidde de titel van het eerste bericht. De berichten die de website plaatst, gaan over trends die te maken hebben met religie. 

EO Geloven sprak met Marian Timmermans


Wat is jullie missie?
“We willen bij kinderen en jongeren het verlangen aanwakkeren om God te leren kennen. Er zijn in totaal ongeveer 5 miljoen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 25 jaar. Hiervan komt 10% regelmatig naar de kerk. De rest van de jongeren en kinderen weet nauwelijks iets van het christelijk geloof af. Terwijl het geloof in onze samenleving op allerlei manieren op ons af komt. Deze religie maken we zichtbaar door dagelijks religietrends te posten op www.youngholy.nl.”

Waarom is Young & Holy anders dan andere religieuze platforms?
“Young & Holy geeft geen oordeel over wat we zien. We doen dat heel bewust niet, omdat we als leerkracht, docent, jeugdleider, jongerenwerker of ouder mensen willen uitdagen om het gesprek aan te gaan met kinderen en jongeren. Dit kan in de klas zijn als docent, maar ook in een jongerengroep of aan tafel.”

Kan je een voorbeeld noemen van zo’n gesprek?
“Op dat moment hoor je hoe een kind aankijkt tegen bijvoorbeeld een gelukspoppetje. Iets wat vaak voorkomt in de klas. Een kind leert zo een mening te verwoorden en jij hoort hoe een kind hier tegenover staat en welke betekenis dit voor hem of haar heeft. Dit kan een reden zijn om daarna door te praten over wat voor het kind van betekenis is. Daarna kun je als ouder of leerkracht ook uitleggen hoe jij er tegen aan kijkt.” 

Wat heeft jullie eigen geloof te maken met Young & Holy?
“We zijn Young & Holy begonnen omdat we bezield zijn vanuit ons eigen christelijk geloof. Vanuit ons eigen geloof komt ook het verlangen om het geloof bij zoveel mogelijk jongeren en kinderen bekend te maken.”

Waarom juist bij kinderen en jongeren?
“We genieten van kinderen omdat ze heel puur zijn en jongeren kunnen zorgen voor veranderingen in de samenleving. Aan die veranderingen kunnen wij op deze manier bijdragen.”

Jullie geven verschillende trainingen aan jongerenwerkers. Wat willen jullie hiermee bereiken?
“We willen in onze trainingen meegeven dat je de leefwereld van jongeren als een kans kunt zien en hoe je die kans heel praktisch benut. We moedigen aan om voortdurend in gesprek te blijven met het kind en de jongere zodat er betekenisvolle gesprekken ontstaan over zingeving, de religie om je heen en een persoonlijk geloof. Door niet direct je eigen mening te geven, geef je het kind of de jongere de ruimte om open te zijn.”

Dagelijks worden er religietrends geplaatst op Young Holy

Foto: Leonard Walpot

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons