250 christelijke gezinnen teruggekeerd naar Syrië

“De kerkdeur zal weer geopend staan voor de wereld”

in Christelijk Nieuws

Voor het eerst sinds een lange tijd wordt er feest gevierd in het Zuid-Syrische stadje Maaloula. Een feest vanwege de terugkeer van 250 christelijke gezinnen. De stad werd een jaar geleden compleet verwoest door extremisten.

Maaloula werd ruim een jaar geleden compleet geplunderd en verwoest door islamitische radicalen. Nu, een jaar later keren de eerste gezinnen terug. Maaloula is gebouwd tegen een berghelling op een hoogte van 1500 meter. Voordat extremisten de stad verwoestten en de bevolking vermoordden was het een pelgrimsoord voor het Midden-Oosten. Het christelijke stadje stond bekend als één van de laatste plaatsen waar de moedertaal van Jezus nog werd gesproken. In de afgelopen jaren hebben strijders van IS en andere radicale islamitische milities een spoor van vernieling achtergelaten in christelijke monumenten en kerken. 

Financieel gewin

De IS-strijders houden twee doelen voor ogen. Het eerste doel is vooral financieel gewin. Dit geldt ook voor Maaloula, waar duizenden christelijke objecten werden verkocht op de zwarte markt. De tweede reden is dat de radicale moslims de laatste sporen van de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten definitief willen uitwissen. In september 2013 begonnen ze hiermee in Maaloula. De complete christelijke bevolking van het christelijke stadje werd uitgeroeid. Nadat het Syrische leger Maaloula in april had heroverd, werd de balans opgemaakt. Alle kostbaarheden waren door jihadisten gestolen en verkocht.

Weer leven in Maaloula
Vanaf dat moment kwamen christenen weer terug naar het kleine stadje. Op dit moment wonen er weer 250 families in het stadje. De meeste huizen zijn echter verwoest dus de families zijn bezig met de wederopbouw. Ook de kerkdeur is weer teruggeplaatst zodat de christelijke families weer naar de kerk kunnen gaan. Er werd een grote dankviering gehouden die voor het eerst sinds jaren weer druk werd bezocht, onder wie door enkele Syrische ministers. De voorganger zei dat de kerk in de toekomst weer geopend zal zijn voor de wereld.

Bron: Het Goede Leven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons