Yezidi-berg bevrijd, maar ook massagraf gevonden

Overgebleven groep bestaat uit ouderen en zwakkeren

in Mediatips

Iraaks-Koerdische strijders hebben een paar dagen terug een weg vrijgevochten naar de Sinjar-berg, waar nog honderden oude en verzwakte yezidi's al sinds augustus worden omsingeld door Islamitische Staat (IS). Tegelijk met deze bevrijding, is ook een massagraf met 70 lichamen ontdekt.

De tragedie van de door IS omsingelde yezidi's was afgelopen zomer wereldnieuws. Hun lot was voor de Amerikaanse president Barack Obama mede aanleiding om de radicale soennitische terroristen van IS te laten bombarderen.

Veel van de yezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, konden daarop veiliger gebied bereiken. Honderden oudere of zwakkere yezidi's bleven echter omsingeld achter op de Sinjar-berg.

De strijders, peshmerga's, wisten afgelopen week de weg naar het gebergte te veroveren. Bij deze operatie zijn honderd IS-strijders gedood. Op de berg bevonden zich nog altijd yezidi's, vooral ouderen en zwakkeren, die eerder niet konden worden gered.

In het eveneens gevonden massagraf zijn zeventig lichamen gevonden. Het gaat hier het om yezidi's die zijn gedood door IS.

Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen in de wereld en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam.

Bron: ANP / Foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons