Waar is God in de ebola-crisis?

"Complete gezinnen zijn weggevaagd met soms maar één overlevende"

EO-directeur Arjan Lock verbleef afgelopen week in Liberia, één van de getroffen ebola-gebieden. Hij maakte daar bijzondere verhalen mee van ebola-overlevenden, maar ook van jonge kinderen die geen ouders meer hebben en nu helemaal alleen moeten zorgen voor soms wel vijf broertjes of zusjes.

“Ik heb bijvoorbeeld Grace ontmoet. Grace is een meisje van zestien jaar oud. Ze zorgt voor haar zieke moeder. Grace heeft zelf ebola overleefd. Maar alles in haar huis is afgebrand, waardoor er nog maar enkele herinneringen over zijn. Grace en haar oudere zus moeten nu zorgen voor vier jongere broers en zusjes.” Dit is één van de verschrikkelijke verhalen die Arjan Lock dagelijks heeft gehoord. Gelukkig hebben veel mensen het vertrouwen op God. God die hen sterkt in deze moeilijke tijden.

Een opdracht van boven
Nathanael is dokter in één van de ziekenhuizen die ebola bestrijden. Hij wordt dagelijks geconfronteerd met doodzieke mensen. Arjan Lock vertelt: “Nathanael werkt al acht maanden in het ziekenhuis en heeft vele mensen zien sterven, waaronder zijn eigen leermeester. Hij stierf zelfs in zijn armen. Nathanael vertelt over de zorgen van zijn vrouw, dat ze niet meer met hem in één bed wilde slapen vanwege de angst voor besmetting en hoe die angst zijn gezinsleven beïnvloedde. Maar hij ziet het als een opdracht van boven. “Jezus ging naar de melaatsen en uitgeslotenen. Waarom hij dan niet? En bovendien, de veiligheidsmaatregelen zijn strikt en God zal voor hem en zijn mensen zorgen”,

Vertrouwen op God
Een andere persoon die Arjan Lock heeft ontmoet is Peter. Hij heeft zijn familie verloren aan het ebola-virus maar toch houdt hij het vertrouwen op God vast. Peter neemt Arjan mee naar de graven van dorpelingen. Hij wijst de graven aan van zijn vrouw, dochter, vader, moeder, zus en nichtje. “Peter zelf heeft alles overleefd en gelooft dat God hem een nieuwe vrouw zal geven.”

Complete gezinnen weggevaagd
“We bezochten een klein casave-verwerkingsbedrijf, dat met de hulp van ZOA (een christelijke hulporganisatie) is opgezet. De bazin vertelt dat al drie van haar werknemers zijn overleden aan ebola. In het dorpje waar het bedrijfje ligt, zijn complete gezinnen weggevaagd met soms maar één overlevende. Toch ervaren zij de kracht van God, juist nu meer dan ooit.

Oprecht dankbaar
“We zijn oprecht dankbaar voor alle verhalen die we mochten maken. Verdrietig om al het leed maar gesterkt door de moed van mensen en de kracht die ze ondanks alles halen uit hun geloof”, aldus Arjan Lock.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons