VS: Jongeren verlaten niet massaal de kerk

Twee derde van de kerkverlaters keert weer terug in de kerk

in Geloven

Amerikanen hebben elkaar jarenlang verteld dat 86 tot 94 procent van de jongeren na de middelbare school de kerk verlaat. Om er nooit meer terug te keren. Missioloog Ed Stetzer wil korte metten maken met deze ‘legende’, meldt het Nederlands Dagblad. “Het hoogste wetenschappelijk onderbouwde kerkverlatingspercentage ligt op 70 procent.”

In het onderzoek zijn protestantse jongeren meegenomen die minimaal een jaar lang twee keer of vaker per maand naar de kerk gingen. Verder blijkt dat twee derde van deze kerkverlaters bijvoorbeeld na het einde van een studie weer terugkeert in de kerk. Vrijwel alle jongeren geven aan de dat de tijdelijke pauze het gevolg is van een ingrijpende verandering in hun leven, zoals gaan werken, studeren of op zichzelf wonen.
 
Vragen
Van deze groep – al dan niet tijdelijke – kerkverlaters worstelt 58 procent met inhoudelijke vragen over het geloof of de kerk. Ze voelen zich niet welkom, vinden de kerkgangers hypocriet of kunnen de voorganger niet uitstaan. Slechts 16 procent van hen wil daardoor niks meer met de kerk te maken hebben. 17 procent gaat alleen nog naar de kerk omdat de omgeving dat wenst.
 
Tolerantie en flexibiliteit
“Jongvolwassenen haken sneller af wanneer het geloof in hun jeugd geen persoonlijke, levensveranderende betekenis heeft gekregen,” aldus Stetzer. Volgens hem zijn er duidelijke aanwijzingen dat een warme, doorleefde en consequente geloofsopvoeding van ouders én grootouders een grote impact heeft, mits daarbij ook tolerantie en flexibiliteit aan te pas komt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons