Uitzending "Onderweg" met schrijfster Vonne van der Meer

'Hoe breng ik geloven ter sprake in mijn verhalen?'

in Mediatips

Schrijfster Vonne van der Meer neemt in Onderweg de regie zelf even in handen. Ze vraagt presentatrice Elsbeth Gruteke hoe zij tot geloof kwam. Elsbeth was een jaar of tien, toen ze een bijbel voor haar verjaardag vroeg en besloot later zich te laten dopen en zich bij een kerk aan te sluiten. Vonne en Elsbeth hebben dezelfde ervaring: het werd door hun omgeving slecht begrepen.

Vonne kwam twintig jaar geleden tot geloof. "Vrienden zeiden tegen me: je verbeeldt het je allemaal maar, net als de verhalen die je schrijft." Vonne vraagt zich altijd grondig af hóé ze geloven ter sprake brengt in haar verhalen. "Vergelijk het met een miskraam. Als ik daarover schrijf, moeten mannen het ook kunnen snappen."
 
Vonne van der Meer ervoer voor het eerst 'ik heb beet' toen ze op de middelbare school een opstel schreef over de katholieke begraafplaats naast de school. "Ik vergat de tijd, ik ging op in het verhaal."
 
Mettertijd ontdekte ze ook het schrijven-uit-noodzaak. Haar eerste verhaal dat gepubliceerd werd, was zo'n verhaal. Het had te maken met een late miskraam die ze had. "Zulke verhalen zijn er ook: verhalen waarin iets lastigs, beschamends of pijnlijks uitgezocht moet worden."

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond 27 december op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending via www.eo.nl/onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons