Praag is klaar voor 30.000 Taizé jongeren

De verzoening van Oost en West zal centraal staan

in Christelijk Nieuws

De Tsjechische hoofdstad Praag verwelkomt vandaag ongeveer 30.000 mensen voor de jaarlijkse Europese Ontmoeting van de oecumenische kloostergemeenschap uit Taizé. Dit meldt de christelijke website Hetgoedeleven.com

De meeste van de orthodoxe, katholieke en protestantse jongeren komen uit Polen, Oekraïne, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië, Wit Rusland en gastland Tsjechië.
In totaal worden er 65 landen vertegenwoordigd door de deelnemers. Vanuit Nederland organiseert Jong Katholiek voor zo’n tweehonderd jongeren de Taizé-ontmoeting in Praag. In ruim 150 kerken en in scholen in de omgeving worden de deelnemers vandaag verwelkomd, waarna ze naar gastgezinnen en groeps-accommodaties gaan.

Brood
De Europese Ontmoeting die tot vrijdag duurt is een enorme logistieke operatie. Zo is er onder meer 22.000 kilo brood nodig en ruim vijfhonderd pallets aan voedsel. Een kleine tweeduizend jongeren zijn al eerder in Praag aangekomen om te helpen met de voorbereiding en logistiek.

Oost en west
Tegen de achtergrond van de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur en de spanningen in het oosten van Oekraïne zal de verzoening van Oost en West centraal staan tijdens de 37e ‘Pelgrimage van Vertrouwen’ van gemeenschap van Taizé. "De recente gebeurtenissen maken duidelijk dat er ook vandaag nog behoefte is aan vrede en verzoening”, aldus de Taizé-gemeenschap.

Gebed
Zeventien kerken in het historische centrum van Praag openen morgen en donderdag hun deuren voor het middaggebed. In elk van deze kerken staat een Taizé-kruis, dat in de laatste weken geschilderd is door een team van kunstenaars onder leiding van Matej Forman.
Het avondgebed wordt op verschillende plaatsen in de Letñany expositiehallen gehouden. Naast het ochtend- en avondgebed zijn er in de middagen talloze workshops.

Straatsburg
Elk jaar is in een andere Europese stad deze ontmoeting; in 2010 was het in Rotterdam. Vorig jaar was de Europese Ontmoeting van Taizé in het Franse Straatsburg. Toen waren er zo’n dertigduizend mensen uit vijftig Europese landen bijeen.

Bron: Hetgoedeleven.com


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons