Paus weigert audiëntie met dalai lama

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft geweigerd de dalai lama in een privéontmoeting te ontvangen, omdat hij vreest dat zo'n gesprek de toch al moeilijke relatie met China verslechtert. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan vrijdag gezegd. De geestelijk leider van Tibet heeft volgens hem begrip voor het besluit van de paus.

(imported body)

De dalai lama is in Rome voor een bijeenkomst van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij liet in Italiaanse media weten dat hij het Vaticaan om een ontmoeting met de paus had gevraagd en dat hij te horen had gekregen dat dat problemen zou opleveren.

China brak na de machtsovername door de communisten met het Vaticaan. In de jaren vijftig werd de Katholieke Patriottische Vereniging opgericht, die achter de regering in Peking staat en de paus niet als hoofd van de kerk erkent. Daarnaast is er een ondergrondse kerk actief die wel trouw aan de paus is. Beide kerken zouden samen acht tot twaalf miljoen leden hebben.

De laatste ontmoeting tussen een paus en de geestelijk leider van het door China bezette Tibet was in 2006. De dalai lama ontmoette toen Franciscus' voorganger, Benedictus XVI. De bijeenkomst van Nobelprijswinaars zou aanvankelijk in oktober in Zuid-Afrika worden gehouden. Die ging niet door, omdat Zuid-Afrika wegerde aan de dalai lama een visum te verstrekken.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons