Paus voorgedragen voor Nobelprijs voor Vrede

"Franciscus is een verzoener in wereldconflicten"

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus zou de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen voor de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten van Amerika die hij heeft aangezwengeld. Dit vindt de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

(imported body)

De Duitse sociaaldemocraat nam in 2012 zelf de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst namens de EU en mag daarom kandidaten voordragen in Oslo.

Andere politici sluiten zich aan bij het voorstel van Schulz, aldus de Duitse krant Bild maandag. Vicebondskanselier Sigmar Gabriel (SPD), een partijgenoot van Schulz, vindt "het engagement van de paus voor de toenadering tussen Amerika en Cuba buitengewoon en vredestichtend".

Verzoener
Ook christendemocraten als minister van Landbouw Christian Schmidt vinden dat Franciscus de prijs verdient. Volgens de CSU-bewindsman is Franciscus een "verzoener in wereldconflicten en gepredestineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede".

Geheime onderhandelingen
Vorige week lieten Washington en Havana weten dat zij na een halve eeuw 'ijstijd' weer diplomatieke betrekkingen willen aanknopen. Franciscus begon bijna een jaar geleden op verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, te bemiddelen. Zo bereikte de kerkvorst ook onder meer na jarenlange hechtenis de vrijlating van de Amerikaanse ontwikkelingswerker Alan Gross (65). De Heilige Vader gebruikte zijn contacten met Cubaanse bisschoppen en Amerikaanse toppolitici zoals Kerry, die zelf katholiek is, om beide landen over te halen tot geheime onderhandelingen in Vaticaanstad.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons