Organisten rennen zich rot

“Er is niets mooier dan met kerst in de kerk spelen”

in Geloven

Rond de kerstdagen is de vraag naar kerkmuzikanten hoog, maar het aanbod wordt elk jaar lager. Organisten zijn elke minuut volgeboekt. Hiermee kopt het AD van vrijdag 12 december. Wij hebben organist Martin Zonnenberg om reactie gevraagd.

Volgeboekt voor Kerst 2015
Organist Martin Zonnenberg, onder andere bekend van Nederland Zingt, speelt concerten door het hele land en daarbuiten, ook rond de kerstdagen. Volgens hem moet onderscheidt gemaakt worden tussen kerkorganisten en concertorganisten. Zonnenberg, waarvoor beide geldt, snapt het probleem niet. Concertorganisten hebben het uiteraard heel erg druk, maar zij weten ver van te voren hun planning al. Hijzelf is voor Kerst 2015 al volgeboekt. “Natuurlijk komt het ook voor dat ik ‘nee’ moet verkopen, maar dan draag ik een andere naam aan.”
Martin Zonnenberg speelt tijdens de kerstdagen het liefst in zijn eigen Nederlands Hervormde Kerk in Sliedrecht. “Achter dat orgel en in die gemeente voel ik mij nog steeds het meest thuis, dus waarom zou ik de kerstdagen niet in mijn eigen kerk spelen?”
 
Gaten in de planning
Kerken en gemeenten hebben de planning al een halfjaar of zelfs een jaar van te voren klaar. “Als er eind november of begin december opvalt dat er rond kerst gaten in de planning zitten, is er ergens iets niet goed gegaan.” Volgens Zonnenberg loopt het aanbod van professionele organisten wel terug, omdat er steeds minder Nederlandse orgelstudenten zijn. Toch zijn er volgens hem hele goede amateurs die met veel plezier een dienst begeleiden.
 
Het tekort aan organisten is wel streekgebonden. “Op de Biblebelt zijn er meer organisten beschikbaar,” aldus Martin Zonnenberg. Toch mogen de organisten die zich wel rot rennen niet klagen: “Er is niets mooier dan met Kerst in de kerk spelen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons