“Mijn hart was er al, maar mijn verstand moest nog volgen”

Friedhild den Toom vertelt dinsdag in Geloof & 'n hoop liefde haar verhaal

in Mediatips

Friedhild den Toom woont op landgoed Doorn. Ze is opgegroeid in Potsdam, dezelfde plaats waar Wilhelm II is geboren en nu woont ze op hetzelfde landgoed waar de keizer ook heeft rondgelopen. Deze man loopt als een rode lijn door haar leven en heeft zelfs de liefde van haar leven op haar pad gebracht. Dit bijzondere verhaal zal dinsdag 9 december te zien zijn bij Geloof & ’n hoop liefde.

Friedhild is gefascineerd door de keizer en startte een zoektocht om zoveel mogelijk informatie over hem te vinden. “Ik heb contact gehad met de vrouw van de tuinman van keizer Wilhelm II. Die liet mij de doopjurk zien van haar kinderen, die ze gekregen had van de tweede vrouw van de keizer.” Haar zoektocht startte met een reis naar landgoed Doorn, waar ze haar huidige man ontmoette.

Beatrix als klein meisje
Friedhild heeft de dienstmeisjes van keizer Wilhelm II ontmoet en zag daar foto’s van prinses Beatrix als klein meisje. Beatrix kijkt op een foto in een kinderwagen waar de achterkleinzoon van de keizer in ligt. “Onlangs, bijna 75 jaar later, kwam prinses Beatrix weer langs, in verband met de tentoonstelling van de Eerste Wereldoorlog die nu in het paviljoen op het landgoed van Huis Doorn te zien is. Ik heb haar toen de foto kunnen laten zien en vertelt wie er in de kinderwagen lag.”

Wilhelm II
Keizer Wilhelm II was voor Friedhild belangrijk vanwege zijn manier van geloven. “Hij was heel sterk van mening dat God iedereen gelijk had gemaakt, of je nou handarbeider bent of van adel. Toen ik dat over hem ontdekte, kreeg ik voor het eerst het gevoel dat ik hem echt begon te leren kennen.” Friedhild is zelf pas vanaf haar 30e op zoek gegaan naar het christelijk geloof. “Ik worstelde met veel vragen. Als kind ben ik opgegroeid met de DDR (Duitse Democratische Republiek) en daar heb ik geleerd dat we zelf de nieuwe mens moeten maken. Wie was die God en wat had Hij met mijn leven te maken? Om hier achter te komen voelde letterlijk als een worsteling. Later las ik in de Bijbel het verhaal van Jakob, die daar met God worstelt. Zo voelde het voor mij op dat moment ook. Uiteindelijk heb ik heel bewust de keuze gemaakt om God te volgen.”

Ernstig ziek
Friedhild is een tijd lang ernstig ziek geweest. In die periode heeft ze God pas echt leren kennen. “Ik was ernstig ziek en toen heb ik geschreeuwd naar God: ‘God ben jij daar?’ Het duurde heel lang, maar in die nacht heb ik heel bewust de keuze voor God gemaakt.” Friedhild heeft zich in 2007 laten dopen. Als ze terugkijkt op haar leven, ziet ze dat veel ontmoetingen haar al een stap in de richting van God hebben getrokken. “God heeft me nooit los gelaten, tijdens traumatische gebeurtenissen heb ik veel steun ervaren. Ik noemde dat toen alleen nog niet God.”

De uitzending met Friedhild den Toom is dinsdag 9 december te zien in Geloof & ‘n hoop Liefde om 17:10 op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons