Metterdaad in actie voor Liberia

in Mediatips

Rond Kerst voert EO Metterdaad actie voor Liberia, een land geplaagd door het ebola virus. Arjan Lock reist er naartoe en bezoekt projecten van hulporganisatie ZOA. Zij zijn al ruim tien jaar met landbouwprojecten actief in dit land en sinds de ebola uitbraak biedt ZOA in de gebieden werkzaam ook hulp waar het virus veel levens eist.

Samen met Tsjeard Bouta van ZOA bezoekt Arjan een kliniek voor ebola patiënten in het binnenland van Liberia. Eerder vond je deze klinieken vooral in de hoofdstad, maar sinds kort ook zoals hier in de provincie. ZOA zorgt ervoor dat er medische teams naar de dorpen gaan om mensen die in contact zijn geweest met ebola patiënten in de gaten te houden. Op het moment dat symptomen zichtbaar worden kunnen mensen meteen naar de kliniek worden gebracht en krijgt het virus geen kans om zich verder te verspreiden.

Ook in de landbouwprojecten van ZOA zijn de gevolgen van het virus merkbaar. Op de plek waar cassave verwerkt wordt zijn een aantal werkers overleden. Eerder kochten scholen de cassavepap, maar doordat die gesloten zijn vanwege het virus kunnen ze de cassave niet meer kwijt. Het is van groot belang dat ZOA in deze moeilijke tijden de landbouwsector blijft ondersteunen, zodat het land ook na deze crisis weer opgebouwd kan worden. 

Uitzending : Zondag 28 december 10.00 uur NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons