Mensen die geloven zijn gelukkiger

"Religie kan een bron van machtsmisbruik zijn"

in Christelijk Nieuws

Uit recent verschenen onderzoeken over religie blijkt dat religieuze mensen gelukkiger zijn. Deze mensen gaan makkelijker om met negatieve emoties en halen meer voldoening uit het leven, meldt de Volkskrant. Wereldwijd zijn zo’n 5,5 miljard mensen religieus. 31,5% hiervan is christen.

Een geloofsgemeenschap biedt een sociaal vangnet, een hogere macht van veiligheid en rituelen geven houvast bij verdriet. Dit is één van de vele conclusies die worden getrokken uit Amerikaanse onderzoeken. De psycholoog Ed Diener, deed in 2009 onderzoek naar geluksgevoelens. Hieruit is gebleken dat gelovige mensen gelukkiger zijn dan niet-gelovigen.

De kerk de rug toekeren
Volgens de Volkskrant keren mensen de kerk de rug toe omdat het uitmaakt wáár je dan precies gelovig bent. In minder ontwikkelde landen zijn gelovigen gelukkiger dan in ontwikkelde landen. Gelovigen in Zimbabwe zijn bijvoorbeeld positiever ingesteld dan ongelovigen. Paul Klep, hoogleraar economische en sociale geschiedenis, denkt dat mensen afhankelijk zijn van kerkelijke organisaties als vangnet.

Religie is een bron van conflict
Wat opvalt is dat juist in landen met weinig religieuze diversiteit veel religieus geweld voorkomt. Pakistan of Afghanistan zijn voorbeelden daarvan. Hoe vaker de overheid praat over religie, hoe vaker het geweld voorkomt. Directeur van het onderzoekscentrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein Erin Wilson, vindt dat het vooral ligt aan de machtsverhoudingen. “Religie kan een bron van machtsmisbruik zijn, maar ook de bron van verzet tegen de onderdrukking.”

Religie houdt je gezond
Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of Personality zeggen dat vaker aan God denken, helpt om junkfood te weerstaan. In hun onderzoek hebben ze gekeken naar studenten die een spel speelden met verwijzingen naar God. De tweede groep wist later in het experiment de verleidingen van ongezond voedsel te weerstaan. Dit is volgens de onderzoekers een kwestie van zelfcontrole, die met gedachten aan God wordt opgewekt. 

Lees meer over dit onderzoek in de Volkskrant

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons