Kerstviering in de kerk zonder God

Santa Claus is Coming to Town in plaats van Ere zij God...

in Christelijk Nieuws

De 'Atheïstenkerk' in Amsterdam had afgelopen zondag een speciale kerstassembly. Het draait tijdens de dienst om zingeving, maar dan zonder de geboorte van Jezus. Dit meldt de NOS.

(imported body)

"Wij bieden het beste van de kerk, maar dan zonder God", vertelt organisator Jan Willem van der Straten. Het publiek, van de 'Atheïstenkerk,' is jong en oud, een enkeling is gelovig maar de meesten moeten niks van het geloof hebben. Er is wél behoefte aan zingeving en inspiratie, aan samen zijn en samen zingen. 

De kerk zonder geloof is in Londen bedacht. In meerdere Nederlandse steden is er iedere maand een bijeenkomst. Er wordt samen gezongen, levensvragen besproken en er is een collecte, maar het is géén kerk. Tijdens de zogenoemde assembly's wordt er niet gepredikt, er is wel een twee minuten stilte voor reflectie. Geloof speelt absoluut geen rol in de 'Atheïstenkerk'. De bijeenkomsten worden op zijn Engels 'assembly's' genoemd. 

Dankbaarheid
Voor de kerstviering zijn de organisatoren in Amsterdam uitgeweken naar een grotere locatie, de Badcuyp, en ook die zit bomvol. Het thema van de kerstviering is dankbaarheid. Tijdens de assembly zongen ze Santa Claus is Coming to Town in plaats van Stille Nacht. In plaats van een voorganger was er een geluksexpert die een lezing gaf over geluk en dankbaarheid. Het publiek moest een oefening doen: een soort meditatie, waarna alle aanwezigen hun telefoon pakten. Ze moesten iemand bellen om hun dankbaarheid uit te spreken. Er wordt maar amper om gegiecheld. 
Na de collecte kwam het onderdeel 'meet your neighbour', oftewel kennismaken met de mensen om je heen.
"Er is veel behoefte aan bij elkaar komen, aan nieuwe ontmoetingen, en dat wordt hier gefaciliteerd", zegt Van der Straten.


Bron: NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons