Kerken spreken zich uit tegen misbruik

Vooral jonge mensen en vrouwen moeten beschermd worden

in Christelijk Nieuws

Meer dan twintig kerken uit verschillende kerkverbanden hebben woensdag een verklaring ondertekend waarin staat dat zij misbruik binnen de kerk veroordelen. Dit meldt de Raad van Kerken.

Misbruik
Veiligheid moet voortdurend een punt van aandacht zijn bij kerken.
Met name door kwesties rond seksueel misbruik waren kerken en kerkelijke instellingen de laatste jaren geregeld in het nieuws. Kerken bleken tegen de verwachtingen in niet altijd voor iedereen een veilige plek te zijn.
 
In reactie hierop, hebben verschillende kerken intussen beleid ontwikkeld rondom preventie, hulpverlening, erkenning en genoegdoening. Dit beleid wordt vastgelegd met het ondertekenen van de gezamenlijke verklaring.
 
Verklaring
In de verklaring veroordelen de ‘christelijke kerken in Nederland’ alle vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij misbruik gemaakt wordt van macht in pastorale en andere relaties in de kerk. Vooral jonge mensen en vrouwen moeten beschermd worden.
 
De kerken realiseren zich dat ze er met een verklaring niet zijn. De tekst is bedoeld als een basisverklaring, die binnen de afzonderlijke kerken verdere uitwerking en toetsing vraagt. De uitwerkingen kunnen per kerk verschillen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons