Kerk Finland loopt leeg vanwege uitspraken homohuwelijk

"Ik juich het voorstel van homohuwelijk met heel mijn hart toe"

in Christelijk Nieuws

Ruim 13.000 kerkgangers zijn uit de Lutherse Kerk in Finland gestapt. De Lutherse aartsbisschop Kari Mäkinen staat namelijk achter de keus van het parlement om het homohuwelijk in te voeren, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Kortgeleden heeft de volkskerk de website eroakirkosta.fi geopend, waarop mensen zich gemakkelijk kunnen aanmelden om lid te worden van de kerk. De Finnen maken nu echter massaal gebruik van deze optie om hun lidmaatschap op te zeggen vanwege de uitlatingen van de bisschop.

“Ik juich het voorstel van homohuwelijk met heel mijn hart toe”, aldus bisschop Kari Makinen. Makinen vindt dat het concept van het huwelijk herziening nodig had. “Het is tijd voor herverdeling.” Deze uitspraak viel niet goed bij een groot deel van de kerkgangers en dus keren duizenden Finnen de kerk de rug toe. Een ‘handige’ bijkomstigheid is dat de leden na uitschrijving geen verplichte kerkbelasting meer hoeven te betalen.

Gelijke behandeling
Finland heeft op 28 november ingestemd met het homohuwelijk. “Finland moet proberen een land te worden waar discriminatie niet bestaat, mensenrechten gerespecteerd worden en twee volwassenen met elkaar kunnen trouwen ongeacht hun seksuele geaardheid”, noemt premier Alexander Stubb als voornaamste redenen voor de goedkeuring van het homohuwelijk.

Tot nu toe was Finland het enige land van Scandinavië waar homokoppels nog niet konden trouwen. Met de instelling van het homohuwelijk krijgen Finse homokoppels nu dezelfde huwelijksrechten als heterokoppels wat betreft adoptie en het delen van een achternaam.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons