'Juist nu wordt de komst van Jezus extra zichtbaar'

EO directeur Arjan Lock was afgelopen week voor EO Metterdaad in Liberia

Afgelopen week was ik in Liberia, één van de getroffen ebola-gebieden. Hier heb ik veel dingen meegemaakt, gezien en gevoeld. Ik heb vooral gemerkt hoe positief de christenen daar zijn en hoe erg ze gesterkt worden door het geloof.

Kerk staat op z’n kop
De kerkdiensten gaan niet door, dat is te gevaarlijk. Mensen komen in grote groepen bij elkaar, maar ook dat is gevaarlijk. Ik heb een gezin gesproken waar ebola in de kerk is verspreid. De dochter van de voorganger uit de kerk was ziek. Deze dochter had net een kindje gekregen. Deze baby werd rondgegeven in de kerk en mensen mochten de baby vasthouden, aaien en voelen. Dit was geen goed plan. Door deze actie zijn zeker vijf mensen besmet geraakt met ebola.

Er voor je naaste zijn
Ondanks de moeilijke periode putten de christenen enorm veel kracht uit het geloof. Ik zou boos zijn en niet begrijpen hoe het allemaal kan gebeuren. De christenen daar blijven positief. Ze ervaren de steun van God juist in deze moeilijke tijd en voelen zich gesterkt door gebed. Een verhaal dat mij bijzonder heeft geraakt, was van een man die emmers chloor ging brengen in gebieden waar ebola heerst. De man merkte dat de paniek groot was in het land en hij zei dat hij er juist nu voor deze mensen moet zijn. Hij is met gevaar voor eigen leven naar de ebola-gebieden gegaan om mensen te helpen. Dat vind ik een goed voorbeeld van een echte christen.

11 mensen overleden
Een verhaal dat mij ook is bijgebleven is van een academicus wiens vrouw besmet was met ebola. Deze man had zijn vrouw achter in de auto gelegd en is in alle nabije ziekenhuizen gaan vragen om hulp. Deze hulp kwam echter niet. Zijn vrouw overleed aan het einde van die dag op de achterbank van zijn auto. Daarna besloot de man om alle mensen die met haar in contact zijn geweest te isoleren. Alle zestien mensen zijn bij elkaar in één huis gaan zitten, zodat anderen niet besmet zouden raken. Uiteindelijk zijn elf van die zestien mensen overleden. Dit verhaal is verschrikkelijk. Tegelijkertijd merk je dat mensen die zulke verhalen meemaken alleen boos op God zijn omdat ze hun vrouw niet naar het ziekenhuis mogen brengen. Verder putten de mensen juist veel kracht uit het geloof.

Diep geloof
Mensen daar hebben een enorm diep geloof, dat raakte mij. Daar kunnen wij nog wel een voorbeeld aan nemen. De reis heeft me daarom erg gesterkt in m’n eigen geloofsleven. Op de één of andere manier heb ik daar pas echt de komst van Jezus ervaren.  Want juist in zo’n ellendige toestand wordt de komst van Jezus zichtbaar in de ogen van de mensen daar. Ik begrijp dat we deze ‘enge ziekte’ het liefst zo ver mogelijk van ons bed zien. Het evangelie vraagt ons echter dat we ons juist uitstrekken naar de mensen die het zo hard nodig hebben. Dat kunnen we doen door hun aandacht te geven en vooral te bidden. Juist in december kunnen we laten zien dat we er voor die mensen zijn. Want bidden wordt gevoeld. De mensen moeten ervaren dat ze niet worden vergeten.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons