"Ik zit iedere dag aan de voeten van Christus"

Kees Waaijman in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

Elsbeth Gruteke gaat zaterdagavond in het EO-radioprogramma Onderweg in gesprek met Kees Waaijman. Waaijman trad op z’n 18e in bij de orde van de Karmelieten. Eén dezer dagen verschijnt zijn boek ‘Lof zij U Christus’.

“Ik val niet zomaar op mijn knieën om tegen Jezus te zeggen: ‘Gij zijt de Zoon van God’. Maar als het moet, doe ik mee.” Dat zegt emeritus hoogleraar spiritualiteit Kees Waaijman tegen Elsbeth Gruteke in Onderweg.

“De Messias heb ik gaandeweg in mijn leven leren waarderen, maar affectief is het tussen ons niet gelukt. Iedere dag zit ik aan de voeten van Christus, luisterend naar Zijn stem en onderricht. Mijn verhouding met Hem is vriendelijk, maar niet persoonlijk. Daarom besloot ik me daarin te oefenen. Elke week hoor ik dagelijks dezelfde evangelietekst. Ik schreef voor dit boek in twee regels op wat ik gehoord had en waardeerde.”

Arm arbeidersgezin
Kees groeide op in een arm arbeidersgezin in de Haarlemmermeer. De eenvoud van de Karmelieten trok hem aan en na het gymnasium (Klein Seminarie) trad hij in. Tijdens zijn noviciaat 'sprong er een religieuze ader', vertelt hij. 'De mystiek raakte mij op de één of andere manier. De donkere kant van het leven kreeg daar aandacht. Het was een mengsel van ernst, verantwoordelijkheid nemen en stilte. Iedere week zongen we alle 150 Psalmen. Ik vond dat fantastisch en wilde niet meer weg.'

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is hier te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons