"Ik wist meteen dat adoptie bij me paste"

Karin is single en adopteerde twee kinderen

in Geloven

Een hele stap: als single een of meer kinderen adopteren. Je staat er toch maar mooi alleen voor: in vreugde, maar ook in zorg en moeite. Karin heeft deze moedige stap gezet. Eva Magazine brengt haar in beeld.

"Ik was getroffen door het leed, de armoede en uitzichtloosheid in de weeshuizen in Afrika," vertelt Karin Heijboer (55)."Zo’n 15 jaar geleden werkte ik daar voor Jeugd met een Opdracht (JmeO). Veel wezen met een handicap hadden nauwelijks kans op een goede toekomst. Ze zouden of op straat belanden, in de prostitutie of criminaliteit, of vroegtijdig overlijden door honger of ziekte."

Moedergevoelens
Op een JmeO-conferentie werd adoptie geopperd. Meteen wist ik dat dit bij mij paste. De kans was klein dat ik op natuurlijke wijze moeder zou worden, maar ik had sterke moedergevoelens. Bezwaren waren er genoeg. Ik was single, had weinig inkomsten en een veel te kleine woonruimte. Dwars daartegenin kreeg ik ineens de zekerheid: maar God is er ook nog! Hij zal hun Vader zijn en mij hierbij helpen.

Verbazing
Mijn mond viel open van verbazing toen tijdens de adoptieprocedure alle deuren opengingen. Ik mocht zelfs twee kinderen adopteren! Dat wilde ik graag zodat ze zich niet eenzaam zouden voelen in Nederland. In 2005 arriveerden Yemi en Odunayo uit Nigeria, en ik was heel blij met ze.

Zwaar
Maar het was enorm wennen, voor zowel hen als voor mij. Soms was het zeer zwaar. Beide kinderen hebben een sterke hechtingsstoornis en een lichte verstandelijke beperking. Bovendien heeft Jamie sikkelcelziekte, een erfelijke bloedziekte die in West-Afrika voorkomt. Met acute pijnaanvallen door stress, kou en uitdroging. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel in het ziekenhuis zou zitten en zoveel hulpverleners zou zien.

Kracht
Ik had het zonder Gods kracht niet kunnen volhouden! Maar ik zie ook de mooie dingen, bijvoorbeeld dat ze geliefd zijn onder hun vrienden. Of de uitstekende medische zorg die ze hebben gekregen. Ze kunnen hier een toekomst opbouwen. Daarom zou ik het zo weer doen!”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons