Homovriendelijke studentenkerk moet andere koers varen

“Onze aanpak is óók gebaseerd op de rooms-katholieke leer”

in Christelijk Nieuws

De rooms-katholieke studentenkerk in Nijmegen moet een veel conservatievere koers gaan varen. De huidige homoseksuele pastoor moet na zijn pensioen vervangen worden voor een geestelijke die meer op de lijn van het bisdom Den Bosch zit. Dit maakt Antoine Bodar bekend. Hij heeft namens het bisdom in Den Bosch de universiteiten van Tilburg en Nijmegen onder zijn hoede.

Trouw laat weten dat de huidige pastoor van de studentenkerk, Theo Koster, het vreemd vindt dat dit nu al gemeld wordt. “Het is erg vroeg. Je zou verwachten dat het bisdom eerst ons op de hoogte stelt voordat ze zoiets bekendmaakt.” Koster gaat pas over 1,5 jaar met pensioen.
 
Progressief
Kosters studentenkerk aan de Radboud Universiteit is een van de progressieve rooms-katholieke kerken in Nederland. De kerk organiseert oecumenische vieringen waarin, naast Koster, een protestantse dominee voorgaat. Bij de eucharistievieringen kunnen ook praktiserende homo's een hostie krijgen. Ook zegent de pastoor relaties tussen homo’s in, in de kerk.
 
De attitude van de kerk kan niet zo maar veranderen, zegt Koster. Daar is beleid over uitgezet. “Bij ons is iedereen welkom. Tegen iemand die zegt dat wij de kerkleer niet verkondigen, zeg ik: onze aanpak is óók gebaseerd op de rooms-katholieke leer.”
 
Zorgen
Kerkhistoricus Peter Nissen, verbonden aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, maakt zich zorgen. Volgens Nissen verliest de kerk de grip op de universiteit als gekozen wordt voor de strikte lijn. “De studentenkerk is een manier om voeling te houden met een generatie die aan het geloof toch al niet zo'n grote boodschap heeft,” vertelt hij aan de Gelderlander.

Foto: Rafal Majewski, via Flickr.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons