“Het christendom is geen knuffelberenparade”

Cultuurtheoloog Frank Bosman is theoloog en gameliefhebber

in Mediatips

Cultuurtheoloog Frank Bosman onthult een verrassende wereld vol geloof in de gewelddadigste games. In het programma Geloof & ’n Hoop Liefde nemen we een kijkje in het leven van deze gameliefhebber.

Gameliefhebber en theoloog, een rare combinatie, zou je denken. Toch zijn dit de twee dingen waar Frank Bosman in zijn dagelijks leven mee bezig is. “Hetgeen wat ons angst inboezemt ben ik door gefascineerd geraakt. Tegelijkertijd wil ik dat kwade bestrijden. Games zijn meer dan dom vermaak. In games kunnen we zien waar we ons op dit moment zorgen om maken.” Frank besloot op zoek te gaan naar de verborgen sporen van religie. Waar collega’s dit deden op televisie, besloot Frank dit te zoeken in games.

Verlanglijstje voor God
Voorafgaand aan dit bezoek heeft presentator Herman Wegter op straat gevraagd wat mensen nog willen vragen aan God en waar ze mee zitten. Dit zijn onder andere: de ellende in de wereld, gezondheid en het begrip voor God. Deze dingen hebben volgens Frank Bosman alles te maken met games. “Games zijn net als filmspiegels van de cultuur en de cultuur is een vindplaats van God.”

Oude Testament staat vol gewelddadigheden
De cultuurtheoloog vertelt dat we in games onbewust gebruik maken van onze kennis over verlossing, verzoening en vriendschap. Daarentegen hebben games ook veel duistere kanten. “Het Oude Testament staat vol met gewelddadigheden die ook in de naam van God vaak uitgevoerd worden. We moeten niet doen alsof de christelijke traditie één grote knuffelberenparade is.”

Theoloog van het Jaar
De cultuurtheoloog Frank Bosman werd in mei 2011 uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar. De naam cultuurtheoloog bedacht hij zelf en dus is hij de enige die deze functie uitoefent. Verder verscheen hij regelmatig in de media met zijn visie op het gebied van religie en filosofie.

De uitzending met Frank Bosman is vrijdag 5 december te zien in Geloof & ’n hoop Liefde om 17:10 op NPO 2.

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons